Спортният министър обеща двойно увеличение на бюджетите на клубовете

0
Министърът на спорта инспектира няколко спортни обекта в Русе
Министърът на спорта инспектира няколко спортни обекта в Русе

За идната година планираме спортните клубове да получат двойно увеличение на бюджетите си.

Това съобщи в Русе министърът на спорта Красен Кралев.

Едно от най-слабите звена в спортната ни система е хроничното недофинансиране на спортните клубове. До момента те получават от държавния бюджет 6,5 млн. лева. За 2021 г. предвиждаме средствата да са 13 млн. лева, като се запазва системата за оценяване на клубовете. Той обясни, че сумите, които спортните клубове са получили през тази година, ще се увеличат два пъти през 2021 година. Например, клуб, който е имал дофинансиране 10 000 лева, догодина ще получи 20 000 лева."Мисля, че това е много сериозна помощ за българския спорт. Спортистите се коват именно в клубовете. Тенденцията е през идните години да се увеличават средствата за клубовете", обясни Кралев, предава БНР.

Той коментира, че това е една от предприетите мерки за подобряване състоянието на българския спорт. Министърът каза още, че бюджетите на спортните федерации се запазват същите. "Въпреки че ще имат сериозни спестявания от липсата на международен спортен календар, а и на български, тази сума, която формира почти 25 процента от бюджетите им, ще бъде изцяло насочена към подготовката на атлетите", каза Кралев.

Друга предприета мярка е да се освободят спортните клубове от наеми за имотите, собственост на Министерството на спорта, в периода на извънредното положение. Кралев обясни, че министерството има много ясна програма за рестартиране на българския спорт веднага след отпускане на противоепидемичните мерки.

В Русенско Кралев посети няколко спортни обекта, за ремонта на които са отпуснати пари от държавата. Той е инспектирал изграждането на многофункционалната спортна зала в град Бяла. Стойността й е 3 млн. лева. От тях 1,8 млн. лева са отпуснати от държавата, а 1,2 млн. - от общината.

В Русе се ремонтира залата по вдигане на тежести в спортен комплекс "Ялта". За нея са отпуснати 110 000 лева. Друг обект е физкултурен салон в училище. Той се реконструира с 260 000 лева и ще бъде в полза на русенския бокс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари