Кралят на Испания: Каталунският референдум разруши демокрацията

0
Крал Фелипе VI се присъедини към правителството на страната си, като обяви референдума за независимост на Каталуния за незаконен
Крал Фелипе VI се присъедини към правителството на страната си, като обяви референдума за независимост на Каталуния за незаконен

"Лидерите на Каталуня погазиха законите на държавата и проявиха недопустима нелоялност", каза испанският крал Фелипе VI в телевизионно обръщение към нацията.

"Категорично ще следвам конституцията и ще работя за единството на нацията", добави той, цитиран от "Ройтерс", предаде Дневник.

"Лидерите на Каталуня сами, ясно и категорично се поставиха извън закона и демокрацията, разрушавайки институциите и икономиката на района и Испания и заплашвайки единството на Испания и правото на всички испанци да решават съдбата на страната си", каза още Фелипе.

"Затова дълг на легитимните власти е да гарантират съхраняването на конституционния ред", заяви кралят.

По-рано днес той се срещна с премиера Мариано Рахой, за да обсъдят положението в Каталуня и сблъсъците около незаконния референдум за независимост в неделя. По същото време синдикати организираха стачка в провинцията, но тя не успя да прерасне в обща.

Речта му от вторник вечерта демонстрира по безспорен начин, че Фелипе няма намерение да играе ролята на посредник в диалога между Мадрид и Барселона и заема страната на правителството на Испания. Мнозина веднага критикуваха, че не са чули да осъди насилието и да изрази състрадание към ранените.

Твърдият тон на словото - въпреки обещанието страната да преодолее кризата - бе изтълкуван като предупреждение за още строги мерки от страна на централната власт.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари