Край Русе изграждат инсталация за изгаряне на биогаз от сметището

0
Проектът е част от актуализираната програма за управление на дейностите по отпадъците на общината
Проектът е част от актуализираната програма за управление на дейностите по отпадъците на общината Снимка: Николай Каламов, Труд

В местността Под Ормана край Русе ще се изгради инсталация за факелно високотемпературно изгаряне на биогаз от сметището, съобщиха от Общинския съвет, цитирани от Труд.

Проектът е част от актуализираната програма за управление на дейностите по отпадъците на общината. Съоръжението ще предотврати замърсяването на околната среда.

В Под Ормана ще има и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци, преди депонирането им. "Топлофикация - Русе" ще построи сепаратора за 18 месеца върху 17,821 дка общински терен.

На 5604 кв.м застроена площ ще има 10 обслужващи сгради и съоръжения. Технологичното оборудване вече е доставено, прокарано е и елзахранването до обекта.

Дружеството, което е собственост на "Топлофикация - Плевен", получава безвъзмездно битовите отпадъци от регионалното сметище. С отделяната енергия от изгаряните отпадъци ще се произвеждат пара и ток в ТЕЦ-изток.

Така ще се намалят и отчисленията на общината към МОСВ за депонираната смет в депото.
Изгарянето на въглища и биомаса от слънчогледови люспи, дървесен чипс и други растителни отпадъци ще се използва като съвместно гориво с използваните въглища. Освен екологичен ефект, себестойността на произвежданата електрическа и топлоенергия ще се снижи с 10%.

Според националната програма за управление на дейностите по отпадъците общината трябва да изгради регионална система за битовите отпадъци и инсталация за третирането им.

Регионалното депо, което обслужва общините в Русе, Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан, функционира от 2006 г. 75% от инвестираните 8 млн.евро са по програма ИСПА, а останалите са от републиканския бюджет.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари