Край на бумащината: Колко училища пратиха в историята хартиения дневник

0
От въвеждането на електронните дневници са доволни и родителите, и преподавателите, сподели заместник-директорът на русенска гимназия
От въвеждането на електронните дневници са доволни и родителите, и преподавателите, сподели заместник-директорът на русенска гимназия Снимка: Илияна Кирилова / вестник СЕГА

1715 от всички над 2200 школа в страната използват електронен дневник през учебната 2019/2020 г., за да нанасят отсъствия и оценки онлайн.

Това показват данни на образователното министерство, съобщава „Монитор“.

Училищата могат да избират между три варианта – хартиен, хартиен и електронен или само електронен дневник. На последната опция са се спрели близо 400 от тях. Това означава, че всяко пето школо у нас е пратило в историята хартиения дневник.

Всяко училище, избрало електронен дневник за настоящата учебна година, е финансирано от бюджета на образователното министерство през национална програма „Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование“. Сумата, която се отпуска за годишния базов абонамент, зависи от броя на обучаващите се ученици. Тя започва от 650 лв. при училища с по-малко от 150 възпитаници и стига до 1500 лв. в школата с над 1000 деца, посочват от МОН. За една част от училищата обаче сумата не е достатъчна и затова доплащат.

Столичното 37-о средно училище „Райна Княгиня“ кандидатства за електронен дневник през лятото. В школото се обучават малко над 300 деца, за което от националната програма получават 900 лв., обясни директорката Цветомира Георгиева. Тя обаче решава да се абонират за по-разширен пакет, който дофинансират от бюджета на училището с 274 лв. От края на 2019-а има възможност в електронния дневник да се водят и личните здравни картони на учениците в гимназиален етап, от която директорката също решава да се възползва. „За целта трябваше да добавим още към пакета. Затова от януари доплатихме още 321 лв., за да използваме и опцията с електронните картони. Това улеснява изключително работата на учителите“, обясни Георгиева. Така общата сума за целия пакета за 37-о СУ е 1459 лв., от които школото доплаща само 559 лв. Директорката решава да заложи на преходен вариант и тази година да работят и с хартиен дневник, за да има период за адаптация на учителите. От началото на учебната година Георгиева минава през онлайн обучения, като предава наученото на своите колеги. През март планира и учителите да минат през курс за работа с платформата. Така до края на годината те ще могат да тестват наученото и от септември да бъдат изцяло на електронен дневник. „Според мен няма да е етично, ако изисквам от тях преди да са минали обучение. Така всички ще стартират от едно ниво. Дневникът е полезен, ако всички работят еднакво“, допълни директорката на 37-о СУ.

В най-голямото шуменско училище СУ „Сава Доброплодни“ са купили софтуера за електронния дневник през декември 2018 г. „Първоначално бяхме взели по-ниска, по-орязана версия, с идеята, че ако ни устройва, а търсехме най-удобния дневник, от следващата учебна година ще минем изцяло на електронен дневник.“, обясни директорката д-р Албена Иванова-Неделчева. Нейният заместник Здравко Петров, който има грижата за електронния дневник в школото, пък допълни, че за целева група на училището финансирането от МОН е от 1500 лева. „ При нас се обучават 1360 ученици, т.е. пада се малко над 1,10 лева на ученик не стигнаха да покрием разходите, имаме и финансиране от училището.“, уточни той. Според Петров системата позволява да се използват личните картони на учениците в електронен вид от 8 до 12 клас, отпадат хартиените бележници, дневници и главната книга. „Интерфейсът е изцяло на български, в началото на учебната година проведохме обучение с основните неща – как да се маркира взет час, как да се напише оценка, как да се отразят отсъствия и няма учители, които да изпитват затруднение с използване на електронния дневник. Удобен е и за този, който не е съвсем на „ти“ с технологиите.“ – категоричен е зам.-директорът. В „Савата“, както е известно училището в Шумен, родителите на близо 80 процента от децата са регистрирани като потребители с ниво на достъп „родител“ в онлайн системата на електронния дневник. Тяхната бройка обаче е по-голяма от тази на децата, тъй като в някои семейства са регистрирани и майката, и бащата. Администраторите на дневника пък виждат „влизанията“ на всеки родител и активността му. Така например се вижда, че майка на ученик от 7 „а“ клас е влизала в дневника 2464 пъти от началото на учебната година, получила е 111 съобщения, изпратила е четири и общо „взаимодействията“ й с училището са 2637. Първоначално притесненията в школото били дали в междучасието ще има време за всички да си нанесат тема, оценки и отсъствия, но проблемът е решен с инсталирането на четири компютъра в учителската стая и още четири в библиотеката. Освен това всеки преподавател има лаптоп, а някои въвеждат служебната информация директно от мобилното приложение на телефона си.

Почти в цялата Варненска област, включително и в малките населени места, е въведен електронен дневник. Не навсякъде това е направено изцяло, коментира шефката на РУО-Варна, Венцеслава Генова. В повечето случаи има електронен дневник, дублиран с книжно тяло. Това е поради факта, че повечето директори се опасяват от загубата на електронната информация и се презастраховат. Няма обаче настроения в учителските среди срещу електронния дневник, а само известна предпазливост. Иначе всички са на мнение, че така се подобрява връзката учител-родител, като се оптимизира бързината на комуникацията. Относно родителските срещи, те се правят по конкретен повод, при инциденти или по конкретна тема и когато трябва да се чуят различни мнения, да се вземе общо решение, тогава електронният дневник не може да замени живия контакт.

Подобряват връзката учител-родител

Средно училище за европейски езици „Свети Константин – Кирил Философ“ в Русе въвежда електронния дневник от 2017/2018 година. „От въвеждането на електронните дневници са доволни и родителите, и преподавателите. Нашият почти тригодишен опит показва, че комуникацията се е подобрила, а близките са по-осведомени за случващото се с децата им в училище“, коментира заместник-директорът Милен Иванов. Родителските срещи не са намалели след въвеждането на електронния дневник. „Смятаме, че никога не сме затруднявали близките на децата с прекалено много родителски срещи – провеждаме една в началото на учебната година и още една в началото на втория срок. Ако има някакъв конкретен повод, правим извънредни срещи“, каза зам.-директорът.

Родителите и преподавателите в Пловдив също са доволни. Причината е намаляване на бумащината, с която са затрупани педагозите. А родителите пък веднага виждат нанесената оценка, отсъствията на детето си, забележки, ако има такива.

50 основно училище „Васил Левски“ започва втория срок работа с електронен дневник. Директорката на школото Валентина Макавеева предприема тази стъпка, тъй като смята, че това улесни работата в училището и комуникацията с родителите. „В реално време родителите могат да разберат дали детето е закъсняло за час, какви оценки има, напомня им се за предстоящи контролни или класни, могат да видят всички графици“, обясни тя. Според нея в 5-6 клас учениците започват да хитруват и невинаги си показват бележниците, а родителите им се доверяват повече от необходимото. „Когато едно дете има проблем не е необходимо да изчака един или два месеца до следващата родителска среща, а може веднага да го информира, че иска да се срещнат в близък срок след дадено провинение, ниска оценка или закъснение за час. За мен тази комуникация е по-правилна.“, допълни Макавеева.

Лош интернет възпрепятства търновско училище

В област Велико Търново от 83 училища само едно няма електронен дневник. Това е защитеното училище в Средно село, община Златарица. Училището е малко и в него от 1-и до 8-и клас се учат едва около десетина ученици. Причината това училище да няма електронен дневник е, че селото, в което то се намира е дълбоко навътре в Балкана, където интернет свързването и комуникацията са доста проблемни и поддържането на такъв дневник би било изключително трудно.

От останалите 82 училища, 24 работят само с електронни дневници, а другите 58 имат и електронни и хартиени. Дали едно училище да ползва само електронен дневник или да си запази и хартиен, решават учителите от самото училище на педагогически съвет.

Шефката на образователния инспекторат във Велико Търново, Розалия Личева каза, че всички училища в областта са кандидатствали пред МОН да им бъдат отпуснати средства за електронен дневник. Преобладаващата част от школата са кандидатствали за минималната обявена от министерството сума от 650 лв., няколко има за суми от около 1000 лв. и едно училище за максималната сума от 1500 лв. Освен това всички школа са кандидатствали и за сумите от по 300 лв., отпускани за интернет свързаност, така че според Личева училищата в областта са се възползвали максимално от предоставените от министерството финансови средства. Според шефката на образователния инспекторат общите родителски срещи, които се провеждат в основните и средните училища, не са намалели след въвеждането на електронните дневници.

Тръгна петиция „за“ сексуалното образование

Онлайн петиция „за“ здравното и сексуалното образование в училище стартира Асоциация Родители. До момента са я подписали вече 200 души. Те изразяват както подкрепата си за подхващането на подобни теми в клас, така и за групата родители от пернишкото училище, които настояха да продължи обучението за предотвратяване на сексуалното насилие над деца.

Когато вкъщи „цари тишина“ за теми като сексуалност, влюбване, интимност, сексуалното посегателство, децата така или иначе се учат навън - на първо място от приятели и на второ място от порнографски сайтове. Запознаването на децата с темата за секса по този начин носи висок риск - защото води до ранна сексуализация, до последващи затруднения във връзките, депресия, агресия и дори здравословни проблеми, възможност да станат жертви“, посочват от асоциацията в описанието на петицията. Те смятат, че детето трябва да е научено да разпознава границата и да различава приятелското потупване и опипването на гениталиите, както и да прави разлика между приятелската целувка и прегръдка и тази, която го кара да се чувства неловко, възбудено или объркано. „При всички случаи родителите имат нужда от помощ, за да знаят как да говорят с децата си по тази тема и как да го правят по най-подходящия начин.“, посочват още те. Затова и според тях училището, детските градини и другите организирани пространства за занимания с деца са местата, където и родителите могат да потърсят информация и подкрепа от професионалисти как да говорят с децата си, кое е типично за дадена възраст, какво е важно за тях и сигурността им. Там могат открито и съобразено с възрастта им да обсъждат всички теми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари