Край на болезненото вземане на кръв от бебета

2
Апарат ще прави анализ на кръвта на бебетата без убождане
Апарат ще прави анализ на кръвта на бебетата без убождане Видео: NOVA

Край на болезненото вземане на кръв от бебетата в столичната болница „Шейново”.

Изследванията вече ще се правят безкръвно, със сензор и с помощта на апарат, дарение от кампанията „Българската Коледа”. В момента анализите на кръвта на бебетата в „Шейново” се правят по класическия начин.

Самото изследване не се прави бавно, но понякога тази кръв се съсирва или апаратът не може да направи пробата”, каза директорът на болницата Румен Велев, предава NOVA.

Тъй като убождането води и до повече сълзи в детските очи, от скоро друг малък апарат извършва същата процедура, но далеч по-щадящо за новородените. Такава е и Теодора. Появила се на бял свят 6 седмици по-рано от очакваното. Затова лекарите й взимат кръв ежедневно.

Апаратът спестява доста изследвания на бебетата. Няма да ни травмира това да ги гледаме как плачат. Почти всеки ден им взимат кръв”, разказва майката Ралица Сенкова.

Мониторингът на кръвта ще се извърша със сензор, който се лепи върху ръката на детето. Новият апарат ще показва насищането на кръвта с кислород, както и нейната вентилация.

„С този апарат може да проследяваме показателите в динамика. Той ги запомня и ние може да виждаме как едно детенце се движи в рамките на часове и дни. Ще го използваме приоритетно за недоносените бебенца”, заяви Румен Велев.

Ако желаете да помогнете на новородените, дарете 1 лв. със смс на номер 1117.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари