Крадци изнасят пясъка от плажовете на Сардиния

0

Общината в намиращия се на западния бряг на о. Сардиния град Кабрас назначи осмина охранители на... пясъка на околните плажове.

Тяхната основна задача е да не допуснат занапред нито един летовник да си тръгне за дома с торба пълна с безценния природен дар, с мидени черупки, отломки от скали и всевъзможни други материални спомени от морето, предава Монитор.

Освен че разясняват любезно и възпитано на гостите си да не нанасят щети на красивата и уникална естествена среда, петте девойки и тримата младежи на възраст между 18 и 25 години тарашат наред плажни чанти, найлонови пликове от супермаркети, детски кофички, пластмасови бутилки и т.н. Особено ако са получили сигнал от добросъвестни туристи, които не се колебаят да наклепат на охранителите ловците на пясък и черупки.

„Положението е наистина бедствено – сигурен е кметът на Кабрас – Андреа Абис и аргументира със следните думи защо е така: - Пясъкът по бреговата ивица от двете страни на нашия град е резултат от милиони години усърдие на природата, не се регенерира и ако не вземем мерки – в най-скоро време ще останем без плажове!

А според кмета прецедент има – преди двадесет години уникалният „Розов плаж“ на намиращия се северната част на Сардиния малък остров Будели е бил на път да изчезне. И за да го има и днес макар и доста „опоскан“, заслугата е на издадената на времето от екологичните власти абсолютна забрана там да стъпва човешки крак.

Интересен е отговорът на Андреа Абис на въпроса какво правят ловците на пясък с плячката си? Първо не става дума за какъв да е пясък, а за уникален с белия му до розов цвят и с причудливите форми на песъчинките, които понякога напомнят на оризови зрънца, понякога на мъниста и дори на снежинки.

Поставен в подходяща стъкленица, той може да бъде красиво украшение на домашния хол, но интересното е, че вече със сардинския пясък се вихри истинска търговия особено в „еBay”. Кметът на Кабрас твърди, че във виртуалния супермаркет стартовата цена на малка опаковка сардински пясък е 10 евро! И тя расте в зависимост от произхода му, като най-ценен бил този от плажовете край градчетата Орозей, Стинтино, от курорта Вилазимиус и др.

Разбира се, управата на Сардиния не стои със скръстени ръце – строг закон на областната управа постановява да бъдат глобявани с от 500 до 3000 евро всички хванати на местопрестъплението крадци на пясък. Освен това щателно се проверява багажа на тръгващите си от острова летовници, като само от началото на сегашния сезон на трите местни летища в градовете Алгеро, Каляри и Олбия са били иззети и върнати там, от където са били задигнати, 12 тона „насипни спомени“!

Но ако примерът ни с назначаването на нарочни охранители не бъде последван в другите части на Сардиния, то битката ще бъде изгубена!“ – смята кметът на Кабрас Андреа Абис.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари