Коя вода да изберем, ако гоним постижения в спорта?

1
За спортистите дори и най-малките колебания в рН оказват неприятно влияние върху тренировките им
За спортистите дори и най-малките колебания в рН оказват неприятно влияние върху тренировките им Снимка: iStock

Ако принадлежите към нарастваща група физически активни хора, със сигурност знаете колко важна е, освен балансираната диета, правилната хидратация.

Въпросът за редовното пиене на достатъчно вода се повдига от хора, свързани с поддържане на здравето (лекари, диетолози, физиотерапевти) и целия свят на спорта, пише Актуално. Такава постоянна "водна аларма" не трябва да е изненада за никого.

Нека припомним, че човешкото тяло е изградено предимно от вода. При жените е около 55%, а при мъжете около 65% от телесното тегло. В същото време трябва да се подчертае, че мускулите на хората, които активно тренират, са изградени дори от 75% вода! Както не е трудно да се разбере, водата играе изключително важна, дори фундаментална роля в живота на спортистите. Но нека видим каква вода да изберем.

Ако тренирате много усилено, телесното ви тегло може да спадне между 2% и 8%, повечето от които е вода. Не е чудно, че изискванията за вода за спортисти се оценяват на около половин литър за 30 минути упражнения. Което означава, че спортистите трябва да пият до 6 литра вода на ден. Не забравяйте обаче, че самото количество е много индивидуален въпрос и зависи от много фактори. Това ще включва пол, тегло, вид упражнения, честота и продължителност на тренировките.

Въпреки това, общото за всички са определени правила за това кога да се пие вода. Със сигурност сутрин, веднага след събуждане, за да подготви тялото добре за целодневните усилия. По време на тренировка трябва да пиете поне толкова вода, колкото губите в резултат на изпотяване, а след това около 300 мл след тренировка. И за последен път, преди лягане.

Така че, ако сте спортист - вероятно пиете много вода през деня. Обикновена вода (чешмяна или минерална) и да – хидратира, но не би ли било по-добро решение да пиете вода, която е и най-добрата 100% натурална изотонична напитка на пазара? Говорим за йонизирана вода (известна още като алкална или жива вода), която съдържа много важни антиоксиданти, калциеви, магнезиеви, натриеви и калиеви йони и благодарение на свойствата си хидратира клетките по-бързо и по-ефективно.

Правилното рН е чудесна подкрепа за спортистите. По-добри резултати с по-малко умора

Нека припомним в началото, че нивото на рН (т.е. потенциалът на водорода) е мярка за алкалността или киселинността на разтвора. Следователно това е скала, която определя дали нещо е киселинно (тогава рН е ниско), неутрално или алкално. Нормалната питейна вода има рН 7, докато йонизираната вода има по-високо рН, около 7,5. За да разберем защо йонизираната вода е по-добра в този случай, трябва ясно да се посочи, че желаното ниво на рН за човек трябва да бъде в диапазона от 7,35 до 7,45. Може да изглежда, че тези параметри не се различават много един от друг, но за спортистите дори и най-малките колебания в рН оказват неприятно влияние върху тренировките им.

Както можете да видите, спортистите по целия свят имат основателни причини да препоръчват йонизирана вода. Предпазва от претрениране и подпомага издръжливостта. Това е единственият легален допинг!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари