Коя е учителката, която напусна работа и стана милиардер

0
58-годишната Жун има състояние от близо 8 милиарда долара
58-годишната Жун има състояние от близо 8 милиарда долара Снимка: Ройтерс

Жун Хуиуан напуска работа като преподавател на химия на тийнейджъри и се заема с лекарствен бизнес. Смяната на кариерата се отплаща многократно.

Нейната Hansoh Pharmaceutical Group, най-големият китайски производител на психотропни лекарства, ще стане публична компания в петък на борсата в Хонконг с пазарна стойност от 10,4 млрд. долара. Жун Хуиуан притежава дял от 68%, което й дава състояние от $ 7,9 млрд. според Bloomberg Billionaires Index, пише Блумбърг.

58-годишната Жун не е дори най-богатият човек в семейството. Нейният 60-годишен съпруг Сун Пиаоян има 9.3 млрд. долара, благодарение на успеха на своята компания Jiangsu Hengrui, производител на противотуморни лекарства. Акциите на компанията са дали възвращаемост от около 16 300%, откакто е станала публична в Шанхай преди почти две десетилетия.

Двамата са сред най-богатите фармацевтични семейства в света, с комбинирано богатство, което съперничи с това на фамилията Саклър, създали богатство от продажбата на опиати, и фамилията Бертарели от Швейцария.

Разходите за здравеопазване в Китай са нараснали до 5.9 трилиона юана миналата година от 3.5 трилиона юана през 2014 г. и се очаква да достигнат 9.4 трлн. юана през 2023 г., казва Hansoh в проспекта за публичното предлагане.

Цен Джунда, дългогодишен инвеститор в компанията, базирана в Лианюнган, Джиансу, също е милиардер с дял от около 1,7 млрд. долара.

Ирис Луо, говорителка на Hansoh, отказа да коментира тяхното състояние.

IPO-то ще направи Жун третата най-богата жена в Китай. Номер 1 в тази класация е Ян Хюиян, съпредседател на Country Garden Holdings, а номер 2 е председателятВу Яджун. Техните богатства са съответно на стойност 21,4 млрд. долара и 10 млрд. долара.

Жун завършва бакалавърска степен по химия в Университета Jiangsu Normal през юли 1982 г. и преподава химия в средното училище Yan'an в Лианюнган в началото на 90-те години, според уебсайта на All-China Women's Foundation. Тя основава Hansoh през 1995 година.

Компанията, която проучва и произвежда лекарства за шест основни терапевтични области, съобщи за 1.9 млрд. юана печалба през 2018 г., което е с 18% повече от година по-рано, показва проспектът. 

Производителят на лекарства получава почти половината от приходите си от лечението на рак.

Основните инвеститори на Hansoh включват суверенния инвестиционен фонд на Сингапур, GIC Pte, и Hillhouse Capital, най-големият купувач в сферата на частния капитал в Азия, помагайки да се привлече повече пазарен интерес към IPO-то в петък. Компанията съобщи в четвъртък, че частта за търговията на дребно е покрита 12 пъти. По-ранният успех на Hengrui също може да помогне да се засили доверието на инвеститорите в Hansoh.

"Синергиите между Hengrui и Hansoh, особено в R&D и дистрибуцията, ще донесат предимства пред конкурентите в индустрията", казва Миа Хе, анализатор на Bloomberg Intelligence.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари