Коя е първата жена авиоинженер в Арабския свят?

2
Суад Ал-Шамзи буди уважение
Суад Ал-Шамзи буди уважение Видео: NOVA

Това е Суад Ал-Шамзи

Свързваме арабския свят с място, където жените са подложени на ограничения във всички сфери на живота. Обединените арабски емирства обаче са от държавите, които бележат значителен прогрес в тази посока.

Жена, която буди уважение. Достолепна личност, получила признание в един мъжки свят. За да стигне до тук, доктор - Суад Ал-Шамзи е успяла да разбие непреодолими препятствия.

Исках да променя всеобщото схващане, че жените нямат място в авиационната индустрия, където властват мъжете. Казвали са ми, че нямаме място там. Исках да покажа на света, че жените можем да работим редом с мъжете. Не че това е някакво състезание”, казва жената, предава NOVA.

Винаги е обичала авиацията и години наред е наблюдавала самолетите, потъващи в синия безкрай. В годините, когато в авиацията е имало под 10 процента женско присъствие, тя прави истинска революция. С помощта на емира на Дубай учи във Великобритания, а после започва работа в най-елитните световни авиокомпании, базирани в емирствата.

“18 години бях самолетен инженер. Като мъжете в тази сфера носех униформа, предпазен шлем, работех по 14 часа. Минах през всички възможни позиции в работата”, разкава Суад.

Така днес Суад Ал-Шамзи е водещ консултант по изграждането на терминала “Мидфийлд” на Летище “Абу Даби”. Мащабният проект е за 3 милиарда долара и всъщност е третият най-голям аеропорт на планетата с капацитет 27 милиона пътници годишно.

“Трябва да вярваш, че можеш да сбъднеш мечтата си. Дори тогава, когато другите те убеждават, че това няма да стане. Много хора ще се опитват да те разубеждават, но в края на краищата това е твоят живот”, призова Ал-Шамзи.

От трибуната на Глобалния граждански форум в емирство Рас Ал-Хайма доктор Суад изпраща това послание към милиони други жени, които не смеят да погледнат над предразсъдъците.

В индекса на половото равенство на ООН Обединените арабски емирства са направили удивителен скок през последните 15 години. Днес страната е водеща в арабския свят по този показател.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари