Кота нула за Русе

6
Корабоплавнето на практика е спряло и корабособствениците търпят загуби
Корабоплавнето на практика е спряло и корабособствениците търпят загуби Снимка: Facebook

Корабоплавнето на практика е спряло и корабособствениците търпят загуби

Критично ниско е нивото на река Дунав край Русе. В момента равнището е - 55 сантиметра и гони рекоrда от 2003 г., - минус 73 сантиметра

Корабоплавнето на практика е спряло и корабособствениците търпят загуби. В момента дълбочината на реката край Русе е 7 метра, но е недостатъчна.

"Взима се една условна кота нула, от кoято започва измерването. Кота нула за Русе е 11.99 см над морското равнище. Това обаче не означава, че на кота нула няма никаква вода. Изненадващо е, че в река, която в българския участък е широка 1 км, не можем да съберем достатъчно вода, за да осигурим дълбочина на корабите", обясни кап. Александър Каменов, цитиран от БНТ.

По думите на капитана пред дни във Видин са пристигнали кораби, които са преминали през пет дунавски държави и никъде не се е наложило да спират заради ниски води. Това е, защото държавите участват, като правят съоръжения, които вкарват водата в средата на реката

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Маринов
    Ами да се потърси отговорност за откраднатите средства за корекция на реката Прокурорите от ЕС да издирят кръдците на евро от ЕС
  • -7
    4
    zota mula
    rota fula
  • 5
    3
    Така е
    Когато не се поддържа талвега от две съседни държави (България и Румъния) дълбоките места при т.н. ниски води ще са с дълбочина 7-10 метра. От еврофондовете като отпускат средства за поддръжка на реката само се крадат. Някой да е чувал да се дълбае с драга или пък разполагане на подводни съоръжения, които да осигуряват плавателност на корабите. Та относно язовир Железни врата е невъзможно да изпомпи целият Дунав нали това означава, че и държавите по горното течение ще са без капка вода Германия, Австрия, Унгария, Словакия, Хърватска.
  • 11
    2
    бавно мислещ
    до 1, правилно казано.
  • 25
    1
    Стига сте ревали....
    Стига сте ревали като вдовица за Х.....Й.... Много пъти Дунава е падал с ниски нива най вече след 1998 година насам.Засушаване имаше голямо през 2003 и последователно по малко след това няколко години.Нивата са ниски не само поради маловодие,а и заради бента в сръбския участък "Железни Врати".Ако не е той в горният участък в посока Унгария,Австрия,Германия ще имат плавателност на един Дук отзад И Рейн в момента е с ниски нива.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари