Костов: Успокойте се, имам 170 000 лева в КТБ, не милиони

0
Вчера ЕК стартира наказателна процедура срещу България заради блокираните пари на вложителите в КТБ
Вчера ЕК стартира наказателна процедура срещу България заради блокираните пари на вложителите в КТБ

Аз имам 170 000 лева в КТБ, успокойте се, нямам милиони, аз съм последната ви грижа, заяви бившият премиер, финансов министър и лидер на ДСБ Иван Костов в отговор на въпрос по време на интервю за сутрешния блок на Нова тв.

"Не съм близък с Цветан Василев. Ако бях, щях да взема и аз от тия кредити, за които говорите, от тия безплатни кредити. Защо, ако съм близък, не съм станал и аз кредитен милионер", попита раздразнено бившият премиер, заяви, че тези въпроси са неуместни и призна, че го дразнят.

Бившият син лидер дори изтълкува въпросите на Ани Цолова и Виктор Николаев като опит да се омаловажи всичко важно, което той казва по темата "КТБ".

Финансистът бе категоричен, че правилната стъпка на българските власти след откриването на наказателна процедура от Европейската комисия срещу България е служебният финансов министър и БНБ да подготвят законопроект за изменение и допълнение на Закона за кредитните институции така, че нарушаваната сега европейска директива относно схемите за гарантиране на депозити да бъде транспонирана правилно.

Вчера ЕК стартира наказателна процедура срещу България заради неправилното транспониране на член 1, параграф 3 и член 10, параграф 1 от Директива 94/19/ЕО (Директивата относно схемите за гарантиране на депозити), както и за неспазване на принципа за свободно движение на капитали съгласно член 63 от ДФЕС.

Наказателната процедура е в контекста на кризата с Корпоративна търговска банка, чиито вложители нямат достъп до средствата си повече от 3 месеца. Банката бе поставена под специален надзор на 20 юни с решение на Управителния съвет на БНБ. Срокът за него бе удължаван два пъти. Той трябва да бъде вдигнат на 20 октомври.

Според българското законодателство изплащане на гарантираните депозити може да започне само ако централната банка е отнела банковия лиценз на съответната институция. Директивата относно схемите за гарантиране на депозити обаче не съдържа такова изискване.

Според директивата изплащането на парите започва след предприемането на следните три стъпки:

1. Компетентният орган се уверява, че депозит, който е дължим и платим, не е бил изплатен от кредитна институция.

2. В рамките на пет работни дни след това заключение, компетентният орган трябва да определи дали съответната кредитна институция изглежда неспособна за момента, по причини, които са пряко свързани с нейното финансово състояние, да изплати депозити, които са дължими и платими и че не съществува близка перспектива тя да бъде в състояние да го направи.

3. Схемата за гарантиране на депозити трябва да е в състояние да изплати надлежно доказаните вземания на вложителите в рамките на 20 работни дни, след като компетентният орган е взел своето решение.

"Финансовият министър на страната предвижда в актуализирания проект на бюджета за 2014 г. да се създаде буфер, чрез който да се овладее финансовата криза", напомни Костов и подчерта, че това е важно не само за спасяването на КТБ, но за спасяването на цялата банкова система от криза. "Има и други банки, не е  само КТБ", каза бившият премиер.

На въпрос защо с пари на данъкоплатците да се спасява банка, за която има подозрения, че е работила като пирамида, която е финансирала свързани фирми и огромни потоци пари са минавали през "кухи" фирми, без служители, Костов отговори: "Парите за спасяването й са много по-малко, отколкото биха платили хората, ако банката фалира".

Ако фалира, ще трябва да бъдат платени 3.74 милиарда лева на вложителите, а фирмите вложители ще имат загуба в размер на 2.6 милиарда лева. Тази загуба ще бъде генерирана от държавните предприятия в енергетиката, фирмите вложители, военно-промишленият комплекс, болници, общини. Ще бъдат загубени и 80 000 работни места, обясни Костов.

"Ако банката фалира, цената е огромна - много по-голяма, отколкото ако бъде спасена. Ако фалира така или иначе ще дадете повече пари, защото фондът е недостатъчен"

Той бе категоричен и за още нещо - че напълно оправданият от българския съд на две инстанции подуправител на БНБ Цветан Гунев трябва да се върне в БНБ, защото е "остро необходим", за да бъде променен режимът на специален надзор над КТБ и банката да може да изпълнява определени операции.

Според Костов би било "скандално", ако БНБ си позволи да удължи още срокът на специалния надзор над КТБ.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари