Костов даде Герджиков на прокурор

0
Служебният премиер Огнян Герджиков поискал в телефонен разговор главният секретар на МВР Георги Костов да подаде оставка, тъй като нямал политическо доверие в него
Служебният премиер Огнян Герджиков поискал в телефонен разговор главният секретар на МВР Георги Костов да подаде оставка, тъй като нямал политическо доверие в него Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Огнян Герджиков поискал в телефонен разговор главният секретар на МВР Георги Костов да подаде оставка, тъй като нямал политическо доверие в него.

Веднага след това Костов подал сигнал в прокуратурата за това, че му е оказан натиск. 

Това заяви Костов пред Нова Телевизия.

В сряда правителството предложи на президента да издаде указ за отстраняването на Костов, а няколко часа по-късно Румен Радев го подписа. 

В емоционално изказване главсекът заяви, че е бил удивен от двуличното поведение на министъра на вътрешните работи Пламен Узунов - негов бивш подчинен, който само ден, след като му поискал оставката, заявил пред медиите, че работи добре с Костов и няма намерение да го отстранява.

Георги Костов разказа каква е хронологията на събитията преди отстраняването му. Миналата сряда бил привикан от министър Узунов, който го призовал да подаде оставка, тъй като нямало политическо доверие в него. Костов отговорил, че е професионален служител и че не може да подава оставка по политически съображения. Тогава Узунов го заплашил, че ще започне процедура по отстраняването му и дискредитирането му. Обяснил му, че срещу него ще бъдат подадени сигнали от настоящи и бивши служители, за да бъде отстранен.

"На 30-та минута от този разговор входирах сигнал в прокуратурата, като описах и заплахите и начина, по който възнамеряват да ме дискредитират", каза Костов. 

След разговора му с Узунов с него се свързала секретарката на министър-председателя Огнян Герджиков, свързала го с премиера и той директно му заявил, че няма политическо доверие в него и очаква оставката му. "Този разговор може да се провери", заяви Костов. Веднага след този разговор главсекът сезирал прокуратурата за втори път заради оказан натиск от премиера.  

Той отговори на твърденията на вътрешния министър за това, че е оказвал политически натиск, за да отстрани служители на МВР. "Аз нямам такава правна възможност да ги отстраня. Абсолютно не, когато човек стане жертва на политически натиск сигнализира веднага", каза Костов и обясни, че двама от въпросните служители са пряко подчинени на министъра, като единият е негов заместник. "За останалите трима проверете в публичното пространство - има публикации, че им предстои кариера в държавната администрация", каза Костов и попита защо твърденията на тези служители се приема за чиста монета. "Това са техни твърдения. Не само това, не съм търсен за обяснения, за да стане дума срещу дума", обясни Костов. 

Според него аргументите за уволнението му са абсурдни и антиконституционни. 

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари