Костадин Ангелов: Всичко за ваксините ще се изясни, но не сега

0
Лични лекари: Не сме в 15-ти век, липсва много информация
Лични лекари: Не сме в 15-ти век, липсва много информация Снимка: БГНЕС

Лични лекари: Не сме в 15-ти век, липсва много информация

Детайлите около логистиката по ваксиниране срещу COVID-19 продължават да остават неясни. Здравният министър Костадин Ангелов представи пред медиите първия изнесен пункт за ваксиниране в столицата, който ще е пред сградата на Регионалната здравна инспекция. Единственото, което е ясно в момента, е че фургоните пред РЗИ ще започнат с ваксинациите на медици и фармацевтти, които работят извън болниците. На територията на София можело да бъдат открити още два такива центъра пред големи магазини, не се съобщава къде, центрове може да има и в други големи градове. Още няма утвърдена продуктова харастеристика на първата чакана ваксина на Пфайзер/Бионтех, ще предоставим отговор на всички въпроси, като се получи, обеща Ангелов, пише в. Сега.

Как ще текат ваксинациите се очаква да стане по-ясно до края на седмицата, когато 6-те регионалните здравни инспекции, определени да координират логистиката във всички области на страната, трябва да са готови с пътни карти. Ваксинацията на медицинския персонал от болничната помощ ще става в лечебните заведения. Пунктове обаче няма да има във всяка болница - за София до момента желание да имат такива са заявили 7 болници. Вече се разбра, че на теритоията на страната ще работят 47 мобилни екипа, които да поемат част от ваксинирането в трудно достъпни райони и групи. Няма яснота към момента за разпределението им по райони.

В изнесения пункт пред РЗИ започваме във фаза 1 с ваксинацията на стоматолози, фармацевти, помощник фармацевти, джипита, лекари на свободна практика, обясни шефът на столичното РЗИ Данчо Пенчев. Фургоните пред РЗИ са 6, един пункт има вътре в сградата, ще бъдат открити още два фургона, с което пунктовете ще станат общо 9. В един фургон с две работни места могат да се обслужват по 84 пациента на ден, ако ваксината се поставя средно за около 20 минути с работно време на пункта от 6,30 до 20,30, допълни Пенчев. Ваксинациите ще стават по график, няма да има струпвания като пред магазини. Във фургоните ще работят служители на РЗИ и на общинските болници. Поставянето на ваксините ще се отразява в съществуващия ваксинационен регистър, като "Информационно обслужване" ще доработи системата, така че информацията за COVID-19 да може да се извлича автоматично, коментира здравният министър Ангелов. Той отново коментира, че е рано да се говори какви промени ще има в действащите в момента противоепидемични мерки.

Личните лекари: Интересът към ваксините е нисък заради много боледуващи

Процентът здравен персонал, заявил желание да се ваксинира не е нисък, ако се отчете големият брой преболедували и боледуващи в момента. Много от колегите се възстановяват изключително бавно, съсловието пострада много. В същото време още няма отговор колко време след ваксинацията може да с е ваксинираме. Това коментира в студиото на Нова тв личният лекар Гергана Николова. Според Николова има недостиг на информация за ваксините и личните лекари са затрупани от въпроси, без да могат да им отговорят.

"Тук не става въпрос да ваксинираме на всяка цена, защото има кампания, при преболедувалите трябва да се отчете кога е най-добре да се постави ваксината", коментира Николова по повод липсата на интерес при някои медици на този етап да се ваксинират. Според нея е недоступимо и съсловието да научава един или друг детайл за ваксините от медиите. "Ние не сме в 15 век, всичко в медицината става с информирано съгласие - аз ще ти поставя ваксина, след като ти обясня какво се очаква да се постигне с нея и защо е подходяща за теб. Няма как да има информирано съгласие, когато няма информация. Принудени сме да търсим и да четем публикации в чужди научни списания", изтъкна личният лекар. Според Николова приравняването на антигенните тестове към PCR тестовете със сигурност ще увеличи статистиката за заболеваемостта. Правят се 3000 PCR-а, горе долу толкова са и антигенните тестове, със сигурност много от тях са положителни, допълни тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари