Костадин Ангелов опроверга две лъжи, които се въртят у нас

0
Здравният министър подхвана монолог пред журналистите в Кърджали
Здравният министър подхвана монолог пред журналистите в Кърджали Видео: bTV

Намираме се в предизборна кампания и атаките към нас са насочени в различни посоки

Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов пред журналисти в Кърджали, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"От няколко дни се коментира, че българската държава е сключила договори само за две ваксини. В това твърдение има две лъжи. Първата лъжа е, че българската държава е сключила договори. Българската държава не сключва договори. Договорите се сключват от ЕК. Има решение на Народното събрание, което упълномощава ЕК да сключва договорите от името на страната.

Втората лъжа е, че имаме сключени договори с "АстраЗенека" и "Санофи". Няма как това да е така и в sъщото време да пристигат ваксини от "Пфайзер" и "Модерна". Ситуацията, в пред която бяхме изправени, е следната. Числото, което беше определено за нашата страна е много много милиони. Говорим за над 36 млн. дози. Вие сте опитни журналисти и си представете ситуация, в която България поръчва 36 млн. дози, ще ме попитате:"Г-н министър, знаете ли колко е населението на страната" и аз ще ви кажа: "7 млн"", каза той и поясни, че за 7 млн. са необходими 14 млн. дози.

"Следващият момент вие ще ме попитате след като трябват 14 млн. дози, защо поръчваме 36 млн. дози. Защо давате 200 млн. лв. повече. Ще бъдете ли прави - да. Ще бъде ли това безстопанственост от моя страна - да. Поръчали сме 18 млн. ваксини от всички видове. Защо? Защото за да постигнем колективният имунитет, трябва да имаме около 65-70 % ваксинирани български граждани", допълни още проф. Костадин Ангелов.

Според него въпросът за доставката е към производителите на ваксини. "Каква е вината на министъра на здравеопазването?", попита още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари