Костадин Ангелов: В САЩ за ваксините помага компания, която транспортира риба тон

1
България не е единствената държава, където се случва транспортиране на ваксините с частни логистични компании
България не е единствената държава, където се случва транспортиране на ваксините с частни логистични компании Видео: NOVA

"Камиони на частни логистични компании помагат на правителствата в САЩ, Канада и Австралия в превозването на ваксините." 

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, след като се ваксинира, пише Стандарт. Повод бе лавината от критики срещу решението му мадикаментът да бъде превозен до Пловдив и Варна с камион на частна фирма, която транспортира колбаси.

САЩ помага компания, която транспортира риба тон, в Канада се използват камиони, които превозват сладолед", каза Ангелов. И подчерта, че най-важно е да се спазват температурните изисквания при транспорта на ваксините.

"Видях какво става в социалните мрежи. За мен търсенето на акцент в тази посока не е приемливо, защото България не е единствената държава, където се случва транспортиране с частни логистични компании", каза Ангелов. И заяви: „Считам, че не опаковката е важна, а съдържанието. За нас беше изключително важно да изпълним обещанието си да осигурим ваксина до всички РЗИ в страната. Хуморът в тази ситуация считам за неуместен – световна пандемия е, криза е и всяка една помощ е полезна".

Очаквам протегнатата ръка и на други български производители, които да помогнат в осъществяването на логистиката такава, каквато е неопбходима и за в бъдеще, за да може да се справим успешно в борбата срещу К-19", заяви още Ангелов. "В договора, който имаме с фирмата доставчик, ваксината трябваше да дойде с техни логистични камиони. Изключение прави тази първа доставка, която е символична, която дойде с един единствен камион и то в една точка", добави той.

"Ние поехме ангажимент, че ваксината ще стигне до всички РЗИ-та в страната, трябваше бързо да създадем логистика това да се случи. Обърнахме се към логистични компании за помощ и вчера тази компания пожела да помогне", каза той. "Тя подсигурява нормален температурен режим, който да бъде проследен през целия път.

В бусовете има термограф. Този режим все пак на ваксиниране не беше необходим, защото ваксините бяха в чанти със сух лед, който осигурява необходимата температура на пренасяне. Освен това, тези ваксини се слагат в хладилници с нормален температурен режим от 2 до 8 градуса", заяви Ангелов. "Хладилниците от -70 градуса ще използват при следващи доставки", подчерта здравният министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари