Косово въведе режим на тока заради енергийната криза

1
Страната внася около 40 процента от нуждите си от електроенергия
Страната внася около 40 процента от нуждите си от електроенергия

Косовската електроснабдителна компания КЕДС обяви днес, че ще въведе режим на тока в цялата страна в резултат на ниското вътрешно производство и високите цени на вносната електроенергия, съобщиха Ройтерс и  DarikNews.bg

В съобщението на компанията се казва, че двучасови прекъсвания на електроснабдяването ще засегнат всички потребители през следващите 24 часа и ще продължат до второ нареждане.

"Ние сме изправени пред най-тежката енергийна криза в света и операторът на енергопреносната система и пазара по силата на съответното законодателство ни разпореди да започнем ограничения на електроснабдяването", се казва в съобщението.

Косово е зависимо от остарелите си въглищни централи. За да се справят с прекъсванията на тока, много предприятия и домакинства са се снабдили с генератори.

Косовското правителство отпусна 20 млн. евро за внос на електричество, което според премиера Албин Курти е седем пъти повече, отколкото през същия период миналата година, когато цената на един мегаватчас беше около 60 евро.

Страната внася около 40 процента от нуждите си от електроенергия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари