„Космос” е темата на Втория конкурс за комикс в Русе

0

Комиксът и блицанимацията очевидно ще бъдат новите „синтетични” изкуства в откривателския дух на третото хилядолетие.

Завърши първият по рода си у нас и в Югоизточна Европа Международен конкурс за комикс и блицанимация, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов”.

Много граждани, ученици и приятели на Русенската библиотека дойдоха, за да присъстват на официалното награждаване на отличените участници в конкурса и да разгледат изложбата с комикси, която беше подредена специално за случая.

Гости на събитието бяха зам.-областният управител Станимир Станчев и директорът на Дирекция „Култура” в Община Русе Ирена Петрова, които отправиха своите приветствия към организаторите на форума. На обявяването на наградите присъства и част от състава на журито, като специално за церемонията в Русе дойдоха проф. Илия Тодев, директор на Института за исторически изследвания при БАН; доц. д-р Александър Илиев, преподавател във Факултета по сценични изкуства на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”; Любомир Манолов, един от създателите на комикс-културата в България, автор на историческите поредици в сп. „Дъга”- "Спартак", "Елемаг - войнът на кан Тервел" и "Въстанието на Асеневци".

Ето и имената на победителите в първото издание на Международния конкурс за комикс и блицанимация: В категория „Традиционен комикс“: Голямата награда (на стойност 400 евро) получи Божидар Халембаков за творбата „Преди много години“; Поощрителна награда (на стойност 50 евро) се присъжда на Владимир Димитров за творбата „Едно пътуване в миналото“. В категория „Блицанимация“: Голямата награда (на стойност 400 евро) отиде при Боян Йорданов за творбата „Славянобългарска история“, а Поощрителна награда (на стойност 50 евро) получи Александър Петров за творбата „Трапезица“.

Според Любомир Манолов, конкурсът в Русе е едно великолепно начало, което Русенската библиотека трябва да продължи да усъвършенства и развива, защото: „Комикс културата е изкуство на мисълта на сценариста и на таланта на художника, симбиоза на едно ново усещане за парченца интелигентност в урбанизирания свят на технологиите, чрез които това изкуство може да се популяризира.”

Директорът на библиотеката Теодора Евтимова благодари на екипа, организирал Международния конкурс за  комикс и блицанимация, както и на всички организации и институции, подкрепили неговото реализиране. В края на събитието тя съобщи и темата на форума през 2016 година, а тя е „Космос”- необятно поле за творческа изява и търсения, които ще ни накарат да очакваме с интерес следващото издание на конкурса.

Международният конкурс се реализира в рамките на Проекта „Комикс без граници“ с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“. Той се осъществява с подкрепата на: Творчески екип „Ревиста комикс” – Букурещ, Румъния; „Стрип център на Македония” – Велес, Македония; Сдружение „Културни пространства“ – Русе, Целодневна детска градина „Пролет” - Русе и Основно училище „Иван Вазов” – Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари