Кошмарите за Facebook едва сега започват

0
Служител на компанията направи скандални разкрития
Служител на компанията направи скандални разкрития

Служител на компанията направи скандални разкрития

Седемчасовият срив на Facebook и приложенията Instagram и WhatsApp, собственост на гиганта, доведе до поражения на компанията на всички фронтове. Акциите ѝ се сринаха, а собственикът ѝ Марк Зукърбърг изпадна с едно място в класацията на най-богатите.

Тракерът Downdetector съобщи за невиждан брой досега сигнали от потребители. Наложи се Facebook да използва платформата на конкурента си Twitter, за да съобщи, че вероятно основната причина прекъсването е грешна промяна в конфигурацията.

Компанията заяви, че няма доказателства, че данните на потребителите са компрометирани. Повече от 3,5 милиарда души използват Facebook, Messenger, Instagram и WhatsApp. Сривове от такъв мащаб са рядкост. Прекъсване през 2019 г. остави Facebook и другите му приложения почти недостъпни по целия свят за повече от 14 часа.

А според сайта "Форчън" това струва на основателя на Facebook Марк Зукърбърг приблизително 6 млрд. долара заради срива на акциите на компанията. Така Зукърбърг изпадна до петото място в Индекса на милиардерите на Bloomberg.

И това далеч не е най-големият проблем пред Facebook. Сривът стана само ден след скандални разкрития на бивш служител на компанията, според която гигантът е загърбил етичните норми и безопасността.

"Facebook осъзна, че ако промени алгоритъма да е по-безопасен за хората, те ще прекарват по-малко време на сайта, ще отварят по-малко реклами, компанията ще изкарва по-малко пари", заяви Франсис Хауген.

Проучвания са показали, че постове, които съдържат омраза и поляризират, карат хората да коментират по-лесно. От компанията отрекоха обвиненията. Хаугън ще бъде изслушана в Сената на тема "Защита на децата онлайн" - за изследванията на компанията за ефекта на Instagram върху психичното здраве на младите потребители.

Американските законодатели открай време се опитват да докажат, че Facebook влияе пряко и на политическата обстановка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В живота си човек най-много се радва на първо дете, втора жена и третата ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари