Корупцията забавя развитието на отделни региони в България

1
Корупцията е проблем не само в България, но обикновено тя е по високите етажи на властта, каза икономистът Десислава Николова
Корупцията е проблем не само в България, но обикновено тя е по високите етажи на властта, каза икономистът Десислава Николова

Корупцията е проблем не само в България, но обикновено тя е по високите етажи на властта, каза икономистът Десислава Николова

Корупцията забавя икономическото развитие на отделните региони в България, каза старши икономистът Десислава Николова от офиса на Световната банка в България. Тя обясни, че "корупцията е проблем не само в България, но обикновено тя е по високите етажи на властта. Корупцията е един от основните фактори, който забави икономическото развитие на България. Всички тези случаи са били отнесени към компетентните органи за разследване на корупционните схеми".

Николова бе лектор на първата годишна конференция, организирана от Съвета за икономически анализи, съвместно с Министерския съвет, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Стопанския факултет на университета и Европейската икономическа асоциация. Форумът се проведе днес в СУ, предаде БТА.

В рамките на панелна дискусия на тема "Регионалните икономически различия в България" с модератор Радостина Ангелова от агенцията за маркетингови и социологически проучвания и анализи "Глобал метрикс" (Global Metrics) Ангелина Бонева, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, бе запитана: "Въпросът ми за 1 милион долара е. На какво се дължи толкова голямата регионална разлика в икономическо отношение?".

"Регионалните различия са драстични и това си има своето обяснение. На първо място българските общини стартират своите инвестиции в периода 2007-2014 г. от Европейските фондове и това има своето позитивно отношение. Следващият период бе още по-добър, защото общините се поучиха от своите грешки. В днешно време обаче проектите не са приоритет и сега се надявам, че ще започне ефективен процес по изграждането и усвояването на средства от всички общини по различни проекти от всички сфери - човешки ресурси, образование, конкурентоспособност и други. По този начин градското и регионално развитие ще се подобри", отговори министър Бонева.

Петър Ганев, старши изследовател от "Института за пазарна икономика", бе категоричен, че единствено неговият институт има подробна информация за общините и регионите, която е събрана в книга. "Средствата идват основно от Европейските фондове, потенциалът на София е на първо място, Варна и Пловдив са на второ място, на трета позиция се нареждат Бургас, Стара Загора и Русе. Това са основните реципиенти на евросредства", обясни Ганев.

Според него е редно да се развие икономическия потенциал на по-малките населени градчета и селца и да се разбие моделът на централизация, при който ресурсите отиват само в големите градове.

Доц. Пламен Ненов, икономист от Норвежката централна банка (Norges Bank) и "Норвежкото бизнес училище Бе И (BI Norwegian Business School), разказа, че недобре развитата икономическа активност в различните региони повлиява на локалното ниво на безработица.

"Във Видин, Търговище и други малки общини от началото на кризата през 2009 г. нивото на безработица се покачва заради икономическите проблеми в региона и ние трябва да насочим своите усилия там и да научим малките общини как да се справят с този проблем, за да подобрят ситуацията в своята малка община", каза още Ненов.

Десислава Николова добави, че всички български общини трябва да имат карта на обществените услуги, за да може хората да получат по-добра осведоменост по места.

Относно панелна дискусия на тема "Икономически ефекти от присъединяването на България към еврозоната" всички участници като старшият икономист на "Отворено общество" Георги Ангелов, доцент Джефри Нилсен от "Американския университет в България", бившият вицепремиер Атанас Пеканов, икономист в "Австрийския институт за икономически изследвания" (WIFO) в Австрия, и доцент Мариела Ненова от СУ, се обединиха около мнението, че присъединяването трябва да стане възможно най-бързо и че то ще стабилизира икономическата ситуация в страната ни, ще подобри публичните инвестиции и ще доведе до просперитет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    не е вярно
    ПеПе и ДеиБъ градят мощно новите устои в държавата. Съдебната след тях ще е китка. Ще има 3 ленти магистрали по всички направления с хиликоптери навсякъде, паркинги за почивка с бани, строга полиция ще патрулира с последен модел беемвета и ще реже всичкото джигит на пътя от раз. Линда ще създаде нова сметанова торта "сирак" и ще я патентова като държавна помощ за старческите и детските домове. За какви корупции говорите ?
  • 3
    1
    Опровергтор
    Няма никаква курупция. С честни пари един кмет може да си закупи нова къша на село нов жип, да си се разведе, ожени пак, да плаща издръжка на жена и 4 деца, да изкупува ливади по села и паланки, и то от икономия от скромната му заплата от 4173.00 лева бруто. Заплатата му позволява това. Ама не може да се отсрами пред комшийката, че е оплодил друга, не, не жена му.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари