Politico: Кьовеши най-накрая се зае с България

3
Статията е на челната страница на американската политическа новинарска агенция
Статията е на челната страница на американската политическа новинарска агенция Снимка: Dumitru Doru / EPA-EFE

Статията е на челната страница на американската политическа новинарска агенция

Европейският прокурор Лаура Кодруца Кьовеши най-накрая се зае с България - отдавна смятана за един от най-ярките примери за безсилието на Брюксел пред кражбите на европейски средства, пише Politico.

Вчера стана ясно, че на 10 август европейската прокуратура в София е извършила претърсвания на множество места в рамките на разследване на два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура на стойност над 241 милиона евро, финансирани от ЕС.

Извършени са обиски на 28 жилища и офиси, а двама са арестувани. От европрокуратурата в София твърдят, че парите са минали през верига от кухи фирми на лица с криминални досиета.

Ден по-рано, на 9 август, беше арестуван кметът на Генерал Тошево - Валентин Димитров от БСП. Той е разследван по дело за измами със субсидии за повишаване на енергийната ефективност на социални жилища в общината. По-късно той бе пуснат на свобода срещу парична гаранция, пише OFFNews.

Politico пише, че разследването се очаква от няколко години, като "водещи политици от реформаторския лагер в България твърдят, че източването на средства от ЕС се е превърнало в един от основните източници на приходи на организираните престъпни групи". През 2020 г. Центърът за изследване на демокрацията, неправителствена организация в София, стигна до заключението, че до 15% от парите на ЕС в страната редовно се присвояват.

Понастоящем Европейската прокуратура провежда 143 разследвания в България с "приблизителна обща стойност на щетите" на обща стойност 492 млн. евро, според нейния доклад от 2022 г.

"Като най-бедната страна в ЕС България редовно търси помощ от европейските данъкоплатци, за да изгради инфраструктурата си и да направи старите си сгради от времето на социализма по-енергийно ефективни", пише Politico.

Европейската прокуратура съобщи, че разследва два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура на стойност над 241 млн. евро, финансирани от ЕС, и безвъзмездна помощ за подобряване на енергийната ефективност на жилищни сгради в град Генерал Тошево на стойност 169 000 евро. "Ще бъдат разпитани няколко свидетели и заподозрени", се казва в изявлението.

Според американското издание над 100 агенти от българската полиция и националната шпионска служба извършиха обиски в четвъртък във връзка с железопътната линия между градовете Костенец и Септември, която получи финансиране от 130 милиона евро от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA). Те са разследвали потенциални злоупотреби със средства по железопътната линия между селата Оризово и Михайлово, финансирана от Кохезионния фонд за над 111 млн. евро.

"Използването на българските сили за сигурност е признак за това колко зависима е Европейската прокуратура от подкрепата на българското правителство и висшите правни служители. Правителството на министър-председателя Николай Денков, което дойде на власт едва на 6 юни, обеща да изкорени корупцията и да гарантира, че силите за сигурност не се ръководят от Русия. От значение е и фактът, че Иван Гешев, силно противоречивият главен прокурор на страната, беше принуден да напусне поста си в средата на юни, тъй като много българи отдавна го смятаха за пречка пред разследванията на корупцията по високите етажи на властта", пише Politico.

Бенефициент и по двата разследвани железопътни проекта е Националната компания "Железопътна инфраструктура" на България, която е възложила договори за строителство на две частни компании.

От Европейската прокуратура заявиха, че разследването им е разкрило факти, които биха могли да представляват престъпления, включително злоупотреба със средства на ЕС и пране на пари. Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми, което в крайна сметка е довело до изтеглянето на парични суми в размер на повече от 2,5 млн. евро от лица с криминални досиета.

"Макар че разследванията на корупция са сравнително често срещани в България, страната изпитва сериозни затруднения да осъди престъпници от най-високо ниво", пише още в статията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    Иван
    Давай, Бьлгария е потънала до шия в мрьсотия,с тези боклуци,крадливи,и долни мафиоти!Разобличи ги,и затвор ,за всички!
  • -2
    3
    do 2
    за сължаление нищо няма да успее да направи, най-много да я направят наще батки да изчезне безкрайно
  • 3
    2
    Стоян
    Хайде де,по сериозно ,вкарай в затвора,всички престьпни боклуци,от Герб,не си поплюват!!!Те са крадливи мафиоти!
  • 13
    1
    123456
    Успех,Кьовеши!!!!Действай!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари