Кортежът с ковчега на кралица Елизабет II пристигна в Единбург

0
Във вторник със самолет на кралските военновъздушни сили ковчегът ще бъде превозен до Бъкингамския дворец
Във вторник със самолет на кралските военновъздушни сили ковчегът ще бъде превозен до Бъкингамския дворец Видео: NOVA

Кортежът с ковчега на британската кралица Елизабет Втора пристигна в Единбург на път за Лондон

Междувременно принц Уилям, който наследи от баща си – крал Чарлз Трети, титлата принц на Уелс обеща да служи на уелския народ „със смирение и респект“, предава БНР.

Ковчегът на покойния монарх ще бъде изложен за поклонение в катедралата „Сейнт Джайлс“ в шотландската столица. Минавайки през населени места - не само по-големи градове като Абърдийн, Дънди и Пърт, но дори и малки села, кортежът забавяше ход, за да могат опечалените да кажат последно сбогом на любимата си кралица.

От Единбург ковчегът ще бъде прехвърлен във вторник със самолет на кралските военновъздушни сили в базата Нортхолт, откъдето ще бъде превозен до Бъкингамския дворец късно вечерта.

Принц Уилям, който стана принц на Уелс, проведе телефонен разговор с първия министър на Уелс Майк Дрейкфорд, в който обеща да служи вярно със смирение и респект на уелския народ. Уилям изтъкна, че той и съпругата му Кейт са дълбоко привързани към Уелс, където всъщност бе първият им семеен дом в Ангълси.

От Северна Ирландия пък дойде новина, която вероятно ще разтревожи новия крал. Националистите от „Шин Фейн“ не са присъствали на церемонията с прокламацията за възкачването на трона на Чарлз Трети, но са отбелязали, че ще вземат участие в други официални събития по време на траура.

Заместник-редседателят на „Шин Фейн“ Мишел О’Нийл и други видни партийни фигури вместо това са отишли днес на шествие в Белфаст за почитане на жертвите на размириците в Северна Ирландия през втората половина на миналия век преди постигането на мирното споразумение от Разпети петък през 1998 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари