Показаха първите банкноти с лика на крал Чарлз III

0
Сегашните банкноти с изображението на кралица Елизабет ще останат в обръщение
Сегашните банкноти с изображението на кралица Елизабет ще останат в обръщение Видео: Ройтерс

Сегашните банкноти с изображението на кралица Елизабет ще останат в обръщение

Английската централна банка (Bank of England) представи първите си банкноти с изображението на крал Чарлз III. Въпреки това те ще влязат в обращение от средата на 2024 г., за да заменят постепенно тези с изображението на кралица Елизабет II. Чарлз III стана крал през септември след смъртта на кралица Елизабет, която бе на трона 70 години.

Новите банкноти от полимерен материал от 5, 10, 20 и 50 паунда имат портрет на Чарлз отпред, както и негова камея (вид овално изображение или изделие, често използвано и в бижутерството) в прозрачния защитен прозорец на банкнотите, като в останалата си част остават сходно с настоящия дизайн, пише БТА.

Това е важен момент, тъй като кралят е едва вторият монарх, изобразен на нашите банкноти“, каза в изявление управителят на банката Андрю Бейли. Кралица Елизабет се появява за първи път върху банкнотите през 1960 г., за разлика от британските монети, които отдавна съдържат изображения на владетелите на страната.

Кралският монетен двор на Великобритания започна да пуска първите монети с профила на Чарлз в общо обращение на 8 декември.

Английската централна банка не възнамерява да изтегля принудително банкноти с изображение на кралица Елизабет Втора, докато не бъдат износени, така че и двата вида банкноти ще бъдат в обращение няколко години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари