Коронавирусът по света: Третата вълна се ускорява

0
Само Испания премина третата вълна на пандемията от коронавирус и там продължава да намалява броят на заразените, като данните са сходни с тези от средата на август 2020 година
Само Испания премина третата вълна на пандемията от коронавирус и там продължава да намалява броят на заразените, като данните са сходни с тези от средата на август 2020 година

Полските власти въвеждат карантинни мерки в цялата страна поради нарастващата трета вълна на епидемията

През последните седмици в Полша беше въведен частичен локдаун само в определени региони. Днес обаче здраният министър Адам Недзелски обяви, че всички хотели, културни и спортни съоръжения ще бъдат затворени в цялата страна, а работата на търговските центрове ще бъде ограничена. Освен това дистанционното обучение от 1 до 3 клас ще бъде възобновено и ще продължи до 9 април, пише Сега.

Около 25 000 нови случая на заразени на ден се отбелязват в Полша - най-високата цифра от ноември миналата година.

"Третата вълна се ускорява. В тази ситуация трябва да предприемем решителни стъпки", заяви Недзелски.

Решението за широкомащабно въвеждане на карантинни мерки ще влезе в сила на 20 март и ще бъде валидно до 9 април. Според министъра, ако кривата на заболеваемост продължи да расте, "може да се наложи да се вземат нови решения, което ще означава още по-сериозни ограничения". Общо от 4 март 2020 г., когато е открит първият случай на коронавирусна инфекция в страната, 1 956 974 души са заразени, 48 032 са починали, 1 593 165 са се възстановили.

Испания премина третата вълна на пандемията от коронавирус и там продължава да намалява броят на заразените, като данните са сходни с тези от средата на август 2020 г. За последните 24 часа в страната са отчетени 4962 нови случая и 141 са починалите, при население от 47 млн. души (за сравнение в България днес случаите са 4374 и 107 починали, при 7 млн. население).

На пика на третата вълна (20-24 януари) Испания отчиташе по 45 000 новозаразени дневно. Според министъра на здравеопазването Каролина Дариас тази трета вълна е била "много по-силна и смъртоносна от втората".

Затова в Испания бяха наложени строги ограничения. В резлтат заразяемостта, която беше над 900 случая на 100 000 жители, вече спадна на 127. В цялата страна в болница са 8348 пациенти, като 2037 от тях са в интензивни отделения. Ваксинираните надхвърлиха 12% от населението, а над 82% са желаещите да се ваксинират възможно най-бързо.

Същевременно френският премиер Жан Кастекс обяви, че Франция е обхваната изцяло от трета епидемична вълна, като броят на новите случаи на коронавирус е на най-високото си равнище от ноември 2020 г.

Средният брой заразени на ден за 7-дневен период е надхвърлил 25 000 души за първи път от 20 ноември, сочат данните на здравните власти. Само за предходното денонощие във Франция има почти 30 000 новозаразени, а броят на хората в интензивни отделения достигна най-високото равнище от близо четири месеца - над 4200.

Все по-тежка става ситуацията и в Бразилия, където здравните служители в най-многолюдния щат Сао Пауло, призоваха новия здравен министър Марсело Кейрога да обмисли налагането на национална блокада, тъй като смъртността продължава да нараства - вчера в страната имаше 2841 починали.

Куерога е четвъртият здравен министър в Бразилия, след като президентът Жаир Болсонару освободи вече трима. Общо страната е регистрирала над 11,6 млн. заразени и 282 000 смъртни случая от началото на пандемията. Последният скок на случаите се дължи на разпространението на силно заразни щамове на вируса. Съобщава се, че регионалните здравни системи са близо до колапс в 15 щата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари