Корнелия Нинова: Този парламент няма морален капацитет да прави промени в Конституцията

1
От БСП сме „против“ тези грешни, юридически нескопосани, политически недомислени промени, отбеляза лидерът на левицата
От БСП сме „против“ тези грешни, юридически нескопосани, политически недомислени промени, отбеляза лидерът на левицата Снимка: Корнелия Нинова / Facebook

От БСП сме „против“ тези грешни, юридически нескопосани, политически недомислени промени, отбеляза лидерът на левицата

"Този парламент няма нито юридически, нито политически, нито морален капацитет да прави промени в основния закон и да променя обществения договор в България."

Това каза председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова по време на разискванията на второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията, предаде БТА.

Нинова декларира, че „БСП за България“ ще участва в дебата по Конституцията и ще изрази категорично с гласуване и с изказванията си мнението си „против“ всички предложения. "Още веднъж доказваме, че сме опозиция и единствената алтернатива на „сглобката“.

Относно позицията на „Има такъв народ“ и „Възраждане“, които напуснаха зала, Нинова посочи, че ако някой бойкотира нещо, не внася десетки предложения за изменения.

"Ние от БСП не внесохме нито едно предложение, защото сме принципно, последователно „против“ тези грешни, юридически нескопосани, политически недомислени промени в Конституцията. Тези, които бойкотират, днес няма да бъдат тук, за да защитят собствените си предложения", добави Нинова и попита защо ги правят тези предложения, след като напускат залата.

"Конституцията е висша форма на обществен договор и като такава би трябвало да изисква огромно обществено съгласие", посочи Нинова. "В случая нямаме и наченки на обществено съгласие, констатира Нинова и добави, че има над 50 отрицателни становища от всички професионални гилдии, от неправителствени организации, международни организации, Венецианската комисия и нито едно позитивно. Тази Конституция не представлява обществен договор, каза Нинова и добави, че тя ще взриви съществуващия обществен договор в настоящата Конституция. Оценките за тези предложения са от противоконституционни до предателство на националния суверенитет, цитирам учени, конституционалисти и професионалисти. Голямата цел на тези промени беше реформата в съдебната система, отбеляза Нинова и изтъкна, че всички, които работят в съдебната система, казват, че тези промени са недомислени, противоконституционни и че ще създадат повече проблеми, отколкото ще решат. "По същество промените представляват политическо овладяване на прокуратурата, подчиняване на прокуратурата на политическата воля на мнозинството, разсипване на прокуратурата, цитати, казани от прокурори чрез тази уж децентрализация – това не е съдебна реформа за по-добро. Ще довършите окончателно мечтата за справедливост, която има всеки български гражданин по отношение на правораздаването. Двойното гражданство за народни представители, а оттам и за други висши длъжности в държавата, представлява отказ от национален суверенитет", посочи Нинова. Лидерът на левицата отбеляза, че между първо и второ четене са влошили качеството на текстовете, които се гледат.

Христо Иванов от "Продължаваме Промяната - Демократична България" отговори, че ако се говори за взрив, той вече е настъпил при това положение в прокуратурата. За съжаление, конституционното статукво в съдебната власт е източник през тези 30 години на постоянни сътресения, каза Иванов и припомни, че първата стратегия за реформа в правосъдието е писана 1996 г. от министър на правосъдието на БСП - Младен Червеняков. По думите му тази стратегия идентифицира проблемите в Прокуратурата и поставя въпроса за нейното изваждане от съдебната власт.

Христо Иванов каза още, че се злоупотребява с аргумента, че този парламент не можел да променя Конституцията. Ако продължаваме да делегитимираме парламента, смятаме ли, че ще има по-легитимен, който да променя Конституцията. Това е много опасен аргумент и вие от гледна точка на вашето позициониране като системна партия, много добре разбирате това и призивът ми е да не злоупотребявате с него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    абе,
    каква е тази шизофрения?!? Що говорите за себе си в множествено число?!? Ние казват монарсите, а аз нещо у нас монарси не съм срещал?!? Или ползвате онова, как беше, „колективна безотговорност“?!?
  • 2
    1
    РУК за Ръша
    Сланинова-Техноимпексова, да заминаваш към (крайцера) Мацква, че тука такива антибългатрски кремлински подлоги не са ни нужни! Вземай си и слабоумните рушлямски тролчета!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари