Корнелия Нинова: Приехме Закона за колекторските фирми

0
Решаваме въпроса с многогодишния тормоз и натиск върху стотици и сигурно хиляди потребители
Решаваме въпроса с многогодишния тормоз и натиск върху стотици и сигурно хиляди потребители

Решаваме въпроса с многогодишния тормоз и натиск върху стотици и сигурно хиляди потребители

"Министерският съвет прие дългоочаквания закон за колекторските фирми", съобщи пред журналисти след края на днешното редовно правителствено заседание вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. "Това е първият изцяло нов закон на нашето правителство", допълни тя.

"Вярваме, че с този изцяло нов закон решаваме един дълго отлаган проблем. Решаваме въпроса с многогодишния тормоз и натиск върху стотици и сигурно хиляди потребители", посочи Нинова. Тя каза, че много пъти е правен опит този закон да бъде приеман и разглеждан в Народното събрание, но, по думите ѝ, винаги се е препъвал в много съществени икономически и финансови интереси, тъй като става въпрос за оборот от около 4 млрд. лева.

Нинова изрази удовлетворение, че правителството има политическата воля и категоричността да реши този проблем.

"Още днес законът ще тръгне към парламента", съобщи вицепремиерът. Тя вярва, че законът ще бъде приет от НС, защото е предварително консултиран с четирите парламентарни групи от управляващото мнозинство. "Консултиран е с множество потребителски организации и с омбудсмана", посочи Нинова.

Тя поясни, че вече фирмите, които ще изпълняват колекторска дейност, ще подлежат на регистрация.

"Досега нямаше такава и абсолютно своеволно се събираха вземанията", допълни Нинова. По думите ѝ тези фирми ще трябва да имат капитал от 500 хил. лева и ще трябва да имат застраховка професионална отговорност - ако нанесат щета на някого, то тя да бъде покрита от тази застраховка.

"В ръководството на колекторските фирми трябва да са неосъждани лица или такива, срещу които не се водят наказателни дела. Те са длъжни преди да пристъпят към каквото и да е действие, да уведомят длъжника и да го поканят да изпълни доброволно задължението си. Длъжникът има право да оспори това търсене", обясни Нинова.

"Колекторските фирми вече ще са задължени от закона да не звънят и да не упражняват натиск или каквато и да е интервенция върху хората от 8:00 до 19:00 ч., както и в почивни и празнични дни. Следващото позвъняване може да бъде не по-рано от два дни. Няма да се допуска и облепване на обществени места с информация за задълженията на гражданите", информира Нинова.

Тя открои най-важното - колекторите няма да имат право да искат по-голяма сума от тази в първоначалното задължение.

Тоест нямат право да надчисляват онези много такси и комисионни, които събират за себе си и с които един дълг от 50 лв. става 500 лв., обясни вицепремиерът. Ще се дължат само основното задължение и лихвите за забави, които са законната лихва, допълни Нинова. Законът предвижда при неизпълнение на тези задължения сериозни санкции и глоби. Глобата за физически лица е от 5 до 15 хил. лв., за юридически лица и еднолични търговци - от 10 до 50 хил. лева, информира още вицепремиерът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    ...
    Mamenceto ti kurvensko uzakoni gi tia moshenici !!!! Podpisahte si pytnia bilet - Molete se zakona da ne mine prez NS - PROTEST i kurshum za vas - kolko im vze da gi legalizirash KURVELIO MRASNA
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари