Корнелия Нинова предлага обявяване на форсмажор заради войната в Украйна

0
Внасяме предложение в Министерски съвет за обявяване на форсмажор във връзка с войната в Украйна
Внасяме предложение в Министерски съвет за обявяване на форсмажор във връзка с войната в Украйна

Внасяме предложение в Министерски съвет за обявяване на форсмажор във връзка с войната в Украйна

То ще важи от 24 февруари до края на март и ще се отнася за всички сектори в българската икономика. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на среща с представители на Камарата на строителите в България в отговор на тяхното настояване за регламентиране на настъпване на форсмажорни обстоятелства по договори заради военните действия в Украйна.

По време на срещата Камарата на строителите в България настоя още квотите за стомани за строителството за второ тримесечие от Украйна и Русия да бъдат прехвърлени към Турция, Индия или други държави производители, с оглед спешно осигуряване на необходимото количество от тези продукти на местния пазар. Вицепремиерът Нинова се ангажира за съдействие.

Представителите на Камарата запознаха още вицепремиера с необходимостта от спешното индексиране на действащите договори с публични възложители.

„Индексацията вече е закъсняла, браншът е в колапс. Ако не се намери решение, обричаме всички на фалит“, казаха те. От Камарата коментираха, че индексацията трябва да е съответстваща на ръста на цената на крайния продукт. Представителите ѝ поискаха като втора стъпка да се изработи траен механизъм, който да се заложи в Закона за обществените поръчки и да важи за всички договори с публични възложители занапред. Според Камарата заради забавянето на индексацията и проблемите, които това създава пред строителния бранш, е заплашено не само изпълнението на обектите, които в момента се реализират, но и инвестиционната програма на правителството.

„Строителството е основен сектор за българската икономика и трябва да се спасява. На първо място трябва да се борим за оцеляването и развитието на българските фирми.“, категорична бе министър Нинова. Тя обеща съдействие и по проблема с индексацията.

Камарата на строителите в България бе представена от председателя на УС инж. Илиян Терзиев, инж. Любомир Качамаков, вицепрезидент на Европейската федерация на строителната индустрия, председателя на Контролния съвет инж. Благой Козарев, зам.-председателя на УС инж. Велико Желев, както и от членовете на УС проф. Николай Михайлов и Любомир Пейновски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    oooh
    Форс мажорът засяга и трудовите възнаграждения и отварянето на гаранционните фондове на НОИ, които пращят от вноски и не са пипани до сега. Пълен напред за пълно опоскване на де що има, като за последно.
  • 0
    4
    mmmda
    Кака Корни ще се окаже най-голямото лобистко острие в държавата ! Едно уточнение, тя беше заместник министър на икономиката при Иван Костов и Петър Жотев, министър на икономиката и енергетиката при Костов, твърди, че премиерът лично му е спуснал кандидатурата на Нинова.
  • 8
    3
    НОВИЯ МОРАЛ
    ето сега вече си проличава новия морал. Форсмажор, значи вече всички обществени поръчки могат да се променят както се реши, т.е. нали се сещата каква корупция ще настане. Променям срок на изпълнение, променям цени, не дължа неустойки. И всичко това заради форсмажора на една видна приватизаторка, била директор по времето на правителството на най-големия приватизатор Иван Костов, после заместник министър в тройната коалиция. От синя става червена, но винаги с нюх към бизнеса. С приемането на това предложение се озаконява беззаконието , корупцията и връзкарството. Но Бойко Рашков мълчи, Иван Гешев мълчи, Агенцията за обществени поръчки мълчи. Да вземат направо до отменят закона, това дори и Бойко не посмя да направи
  • 3
    2
    Н.Ц.В.
    В Народното събрание се обсъжда закриване на ''Тракииските Дружества '' ! Предстои разследване на дейността им след 2000 г. Доказано е финансиране от чужда държава !
  • 3
    1
    Ф.
    За нея нали няма война, какъв форсмажор!?! Какво ни готви тази гнусна леля заедно с лакеите си? Докога правителството ще й позволява да им извива ръцете и да ги торпилира?! Трябва да й се удари по масата и да й се покаже вратата, за да стане ясно, че блъфира и няма никакво намерение да ходи на избори, на които ще се бори за 2%
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари