Корнелия Нинова: Няма нужда да се вдигат данъците, трябва да се намали корупцията

0
Този бюджет краде от бъдещето. Той ще задълбочи кризата във всички посоки
Този бюджет краде от бъдещето. Той ще задълбочи кризата във всички посоки Видео: bTV

Този бюджет краде от бъдещето. Той ще задълбочи кризата във всички посоки

„Важно е да се увеличи финансирането в приоритетните области, но още по-важно е как се прави. Този бюджет краде от бъдещето и обрича няколко поколения напред. Влизаме в дългова спирала. До края на тази и следващата година 10 милиарда дефицит и близо 40 милиарда натрупан дълг от правителството на Борисов. Това трябва да се връща по някакъв начин“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по bTV.

Според нея определението на правителството, че бюджетът е антикризисен не отговаря на истината. „Този бюджет е прокризисен, той ще задълбочи кризата във всички посоки“, подчерта лидерът на БСП.

По отношение на социалните плащания, Нинова смята, че с тях Борисов си купува време и власт.

„Увеличението с 50 лева на пенсиите е хубаво, но то продължава до март. Кризата до март няма да свърши. Дори здравната да мине, ще остане икономическата и социалната дълго време. Защо до март? Тогава са изборите. До изборите ще ви плащам, за да сте благосклонни към мен. Няма никакво увеличаване на доходите и грижа за хората. Има грижа как Борисов да си осигури спокойствие до март“, посочи тя и добави, че същото се отнася и за детските надбавки, които ще продължат само още една година.

Нинова подчерта, че новият бюджет не обръща никакво внимание на икономиката, а именно тя е тази, която ще извади страната ни от настоящата криза.

„В бюджета има само 300 милиона лева за икономиката. Ако има нещо, което ще ни изведе от кризата, това е производството. Правиш 10 милиарда дефицит и даваш 300 милиона за икономика? Те са концентрирани основно в мярката 60/40, която на всичкото отгоре не е ефективна. Фирмите, за да я получат НАП им прави 10 години ревизия назад. Страшен натиск и бюрокрация, бухалка върху бизнеса е тази мярка… Минаха три месеца от кризата и фирмите не могат да ги получат тези пари.“, подчерта Нинова.

Има условия пред малкия бизнес, които той не може да изпълни и да получи помощ.

По отношение на здравеопазването Нинова се обяви срещу болниците да останат търговски дружества: „Ако болницата не е търговско дружество, заплатите на медиците няма да зависят от това дали дадено медицинско заведение е на печалба или не. Малките болници не могат да са на печалба. Лекарите и медицинският персонал трябва да са гарантирани, че ще имат заплати“.

Според нея въпреки увеличените пари за здравеопазване и образование по време на 10-годишното управление на Борисов, целите не могат да се достигнат – качеството в тези два жизненоважни сектора остава лошо.

„Държавата трябва да има ключова роля във важни сектори като здравеопазване, образование и инфраструктурата. Либералният модел не работи. Малкият бизнес е задушен от големия. През новия бюджет нито един от тези важни въпроси не се решава“, категорична е Нинова.

Лидерът на БСП се обяви също така за подоходно семейно облагане, което ще позволи на семействата с повече деца да запазят повече средства в домакинствата. „Няма нужда да се вдигат данъците, трябва да се намали корупцията“, заяви Нинова.

Според нея, ако държавата продължи да се управлява, както досега я управлява Борисов следващата година ще са ни необходими между 3,5 и 7 милиарда лева, за да поддържаме системата.

Тя коментира и отношенията си с държавния глава и дали има конфликт по между им след уволняването на Калоян Методиев като началник на президентския кабинет заради участието на празник на Нинова.

„Ако това е мотивът ти не го разбирам, защо началникът на кабинета ти да няма право да участва на тържество на партията, която те е издигната за държавен глава“, каза Нинова. Тя подчерта, че отношенията с президента винаги са били принципни, като партия не се месим в президентските решения, той си носи отговорност. Но и президентът не трябва да се меси в партийните дела, какъвто е бил случаят с бойкота на парламентарните заседания от страна на БСП, когато той е изказал друга позиция.

Попитана дали БСП ще подкрепи Радев за втори мандат, Нинова заяви, че ще има номинации от партията и която получи най-много гласове тя ще бъде издигната за президент. Така е било и на предходните избори през 2016 г., когато е имало 30 номинации и една от тях е била на Радев, която в крайна сметка е станала общопартийна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари