Корнелия Нинова: Не приемаме диалог с ултиматум, няма да оттеглим законопроекта

0
За БСП най-важно си остава бюджетът, доходите на хората, борбата с неравенствата и с бедността
За БСП най-важно си остава бюджетът, доходите на хората, борбата с неравенствата и с бедността Снимка: БСП

За БСП най-важно си остава бюджетът, доходите на хората, борбата с неравенствата и с бедността

Не приемаме диалог с ултиматум, няма да оттеглим законопроекта.

Това заяви в декларация от парламентарната трибуна председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на партията.

Диалогът трябва да се състои тук, посочи тя. По думите ѝ половината от българския народ иска да гласува с хартия, половината - на машини и е най-добре да им се даде избор.

Нинова посочи, че за „БСП за България“ има три важни въпроса за решаване в момента в парламента - бюджет за 2023 г., приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, разумни разговори за съставяне на редовно правителство с програма и перспектива.

Най-важното си остава бюджетът, доходите на хората, борбата с неравенствата и бедността, добави тя.

Ние, депутатите от „БСП за България“, внесохме преди месец Кодекс за социално осигуряване за увеличаване на майчинството за втората година от 710 лева на 850 лева; Закон за семейни помощи за деца - помощ за децата от 2, 3 и 4 клас и еднократна помощ на майки, осигурявали се последните две години от работните си места, при раждане на дете; Закон за предучилищно и училищно образование - безплатни учебници и учебни помагала за деца от 1 до 12 клас; Кодекс на труда - увеличаване на минималната работна заплата, която да стане 50 % от средната за страната; Закон за социално осигуряване - преизчисляване на пенсиите със средноосигурителен доход от 2021 г.; Наказателен кодекс - увеличаване на наказанията на онези, които прекарват през граница или благоприятстват мигрантския поток; Закон за доходите на физическите лица - до 26-годишна възраст да бъдат освободени от данък върху заплати, необлагаем минимум от 504 лв., заяви Нинова. По думите ѝ това е лицето на Българската социалистическа партия не само в този парламент, а години наред - социалното, чувствителното към бедни, млади, деца, студенти, майки, работници и работещи бедни на минимална заплата, както и възрастните, които са уязвими в тези трудни моменти.

Тя коментира и темата за приетата от парламента вчера по предложение на „БСП за България“ декларация относно присъединяването на Република България към Шенгенското пространство. Решението беше подкрепено от 106 народни представители и 18 бяха "против", като от "Продължаваме Промяната" (ПП) и "Демократична България" не участваха в гласуването, защото не бяха в залата заради несъгласия с приети снощи от правната комисия промени в Изборния кодекс.

Закичилите се за проевропейски и демократични партии - „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“, не подкрепиха тази декларация, каза днес Нинова. Всичко социално, което изброих, което беше знамето на предизборната програма на колегите, което беше условие за преговори за правителство в 16 социални точки, е загърбено, посочи тя.

Нинова заяви, че от „Продължаваме Промяната“ в социална комисия са предложили да отпадне гледането на закона за 300 лв. на дете, което тръгва на училище. Социалният етикет, проевропейският поглед са били лицемерие, добави тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    Дхай
    Ето това е мършата в действие
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари