Корабът „Св. св. Кирил и Методий” се отправи към Дарданелите

2
Ледената мисия ще продължи около 4 месеца
Ледената мисия ще продължи около 4 месеца Снимка: БГНЕС

Ледената мисия ще продължи около 4 месеца

Корабът „Св. св. Кирил и Методий” напусна водите на Истанбул около 3:30 ч. местно време и се отправи към един от най-тесните проливи, използвани в международното корабоплаване - Дарданелите. Рано тази сутрин приключи зареждането с гориво на плавателния съд. В резервоара са запълнени 500 тона нафта, които ще стигнат за плаването до Аржентина.

Зареждането с гориво отне повече време от очакваното заради дълго изчакване на баржа, която да зареди кораба. Забавянето дойде и заради това, че проливът Босфор е сред най-труднопроходимите в света предвид интензивното движение на кораби, фериботи и други съдове.

Корабът ни преминава през Мраморно море при добро време. Капитан III ранг Радко Муевски обясни, че екипажът ще работи за това закъснението да бъде компенсирано, предаде NOVA.

Плаването до базата ни на остров ЛивингстънСв. Климент Охридски“ и обратно ще продължи около 4 месеца. Екипажът на борда е от 26 души с командир капитан II ранг Николай Данаилов. Има и 23-ма курсанти и техни преподаватели от Военноморското училище във Варна. Курсантите вече се включват активно в работата на кораба - в неговото управление, навигацията и поддръжката.

Ръководител на 31-вата българска експедиция до Ледения континент е проф. Христо Пимпирев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари