Корабът "Радецки" пусна котва край Русе

1
След ремонт в русенската корабостроителница, легендарният корабРадецки” за няколко дни пусна котва край Русе. Той ще е там до края на седмицата. Музеят е отворен за посещение, съобщава "Топ новини".

Всъщност това не е параходът, с който Ботевите четници стигат до българския бряг през 1876 година, а негова реплика. Автентичният е бил унижен в началото на 20 век. В една от залите на кораба музей обаче може да се види оригинална снимка на парахода „Радецки”.

На специална стена са изписани имената на всички четници, водени от войводата Христо Ботев.

Сред експонатите е факсимиле на прощалното писмо на Христо Ботев, което той пише до съпругата си Венета. Показана е и мастилницата, с която са написани последните думи до любимата му. Тя е била дарена на музея от племенника на капитана на парахода.

Радецки” е един от 100-те национални туристически обекта. Входът за възрастни е 2 лева, а за ученици и пенсионери – 1 лев.

Средствата за ремонта на ходовата част на кораба – дясното гребно колело, са осигурени от АЕЦ Козлодуй. По думите на капитана, „Радецки” в момента е единственият по река Дунав, който се задвижва по този начин.

В края на седмицата той ще бъде извлечен от друг кораб до Козлодуй, където е постоянният му пристан.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари