Контролирано изпускат язовирите "Баниска", "Бели Лом" и "Желязковец"

0
Контролирано изпускат язовирите "Баниска", "Бели Лом" и "Желязковец"

Във връзка с усложнената обстановка, предизвикана от обилните валежи в последната седмица, от днес 06 юни 2014 г., „Напоителни системи” ЕАД клон Долен Дунав започва регулирано изпускане на язовирите по течението на реките Бели Лом и Черни Лом на територията на област Русе, съобщават от Областна управа.

Областният управител Венцислав Калчев е изпратил писмо до кметовете на общини с графика за предстоящото изпускане на вода от язовирите. С него той ги уведомява да предприемат незабавни мерки и последващи действия, заложени в Плановете за защита при бедствия в частта за наводнения.

Язовирите, от които ще има контролирано изпускане на вода от специалистите на „Напоителни системи” ЕАД са „Баниска”, „Бели Лом” и „Желязковец”. Количествата, които ще бъдат изпускани са минимални и по мнение на специалистите от „Напоителни системи” ЕАД няма да се допусне заливане на земеделски земи и населени места.

Въпреки това кметовете трябва да организират денонощно наблюдение на нивото реките и на нивото на подпочвените води, да актуализират списъците с използваните машини и техните водачи в случай на авария и бедствие, да проверят готовността на доброволните формирования и да създадат организация за депониране на инертни материали и чували за надграждане на диги и компрометирани участъци. В случай на влошаване на обстановката кметовете трябва незабавно да информират оперативния център на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” и дежурните в Областния съвет по сигурност, напомнят от Областна администрация.

Управителят на „Водоснабдяване и канализация” ООД – Русе е уведомен да организира обезопасяването на тръбните и шахтови кладенци за питейна вода в заливните тераси на реките.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари