Консултанти искат по 300 лева и 10% комисиона от грантовете за малкия бизнес

0
Безвъзмездната помощ се отпуска по облекчена процедура и според администрацията няма нужда от експертно съдействие
Безвъзмездната помощ се отпуска по облекчена процедура и според администрацията няма нужда от експертно съдействие

Безвъзмездната помощ се отпуска по облекчена процедура и според администрацията няма нужда от експертно съдействие

Счетоводителка на фризьорски салон в София и още няколко микрофирми получава обаждане от непознат номер - представя ѝ се консултант по европрограми, като ѝ предлага услугите си, за да може фирмите, които тя обслужва, да получат безвъзмездна помощ от държавата. Обяснено ѝ е, че документите, които трябва да се попълнят, са много, има сложни онлайн процедури за верификация, изискващи електронен подпис, но най-вече проблемен бил процесът по отчетност - все неща, за които консултантите имали опит и щели да съдействат.

Тази история, случила се миналия петък, разказа пред "Капитал" собственичка на фризьорски салон, пожелала анонимност. Изненадата ѝ в случая идва както от това, че макар и обявена от управляващите, самата процедура за отпускане на грантовете все още не е отворена, но и от поисканото възнаграждение за помощта - 300 лева за попълване на документи и още 10% от одобрената безвъзмездна сума, която може да бъде между 3 и 10 хил. лв. в зависимост от оборота за 2019 г.

"Предварителните сметки показват, че бихме могли да получим 4800 лв. грант при 48 хил. лв. оборот за миналата година, а трябва да платим на консултантите общо 780 лева, което според мен е прекалено много на фона на помощта и в сегашната ситуация, в която нямаме почти никакви приходи", казва тя.

Казусът на пръв поглед е напълно нормален и в него няма нищо незаконно или нередно - има схема за кандидатстване и консултантите предлагат своите услуги на потенциалните бенефициенти. Но всъщност заслужава внимание, защото огромната част от въпросните микрофирми никога досега не са работили с еврофинансиране по оперативни програми и нямат опит с подготовката на документи и с комуникацията с консултантите по еврофондовете. Точно затова те лесно биха могли да бъдат манипулирани или дори заблудени, че без външна помощ не биха могли да получат финансиране. А това не е така.

Според публикуваните разяснения по схемата за безвъзмездна помощ кандидатстването е изключително опростено и не би следвало да изиска консултантска помощ - почти всички справки ще се правят служебно от чиновниците, а вицепремиерът Томислав Донев обяви, че единственото утежняващо в схемата е изискването на електронен подпис за подаване на заявление. Последният обаче се предлага безплатно от "Борика" и "Евротръст", като подписването може да се извършва в платформите на тези дружества - my.b-trust.bg и portal.evrotrust.com. Също така може да се ползва и електронен подпис на упълномощено лице - в случая една счетоводителка би могла да си извади електронен подпис и да подаде заявления за всички фирми, които обслужва и са допустими по схемата.

Вярно, че за отчитането всеки бенефициент трябва да представи технически и финансов отчет, съдържащ информация относно цялостното изпълнение на дейностите и постигнатите резултати с безвъзмездната помощ, както и да се приложат съответните документи за какво са похарчени средствата. Но това също не е дейност, която налага плащането на 10% от стойността на финансирането.

От Българската асоциация на консултантите по европейски програми заявиха пред "Капитал", че не знаят за такива предложения от хора, свързани с тяхната организация, и препоръчват на малките фирми да се информират добре, преди да предприемат каквито и да било действия. Асоциацията обаче смята, че схемата за безвъзмездна помощ за малките фирми по програма "Иновации и конкурентоспособност" въобще няма да сработи и по-скоро ще доведе до възможност за злоупотреби от недобросъвестни кандидати. Проблем според консултантите може да се окаже и това, че грантовете от 3000 лв. до 10 000 лв. ще се харчат по преценка на фирмите без конкретизирани допустими типове разходи. В същото време размерът на грантовете не може да има реален ефект за подкрепа на никой производствен бизнес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари