Конституционният съд прекрати делото за Бюрото за защита

0
То беше образувано по искане на президента Румен Радев през март тази година
То беше образувано по искане на президента Румен Радев през март тази година Снимка: БГНЕС

Конституционният съд (КС) прекрати делото за Бюрото за защита поради отпаднал предмет

Пред него бяха оспорени няколко разпоредби на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство и на Закона за съдебната власт. С тях Бюрото за защита беше прехвърлено към главния прокурор и му бяха дадени полицейски правомощия, пише Lex.bg.

Последното Народно събрание обаче отмени въпросните текстове и бюрото мина под ръководството на министъра на правосъдието. Освен това му бяха отнети полицейските функции и му беше възложено да пази единствено застрашените свидетели по наказателни производства. Докато преди това то отговаряше и за охраната на прокурорите и следователите, за чиито живот има заплаха. Сега всички магистрати вече се пазят от главна дирекция „Охрана“ в Министерството на правосъдието.

В искането си до КС президентът Румен Радев заяви, че възлагането на главния прокурор на ĸoнтpoла над дeйнocттa на Бюрото по защита и разширените правомощия на бюрото, сред които и полицейски функции, надxвъpлят ĸoнcтитyциoннo peглaмeнтиpaнитe пpaвoмoщия нa пpoĸypaтypaтa и в чacтнocт – нa глaвния пpoĸypop и са в противоречие с принципите на разделение на властите, на пpaвoвaтa дъpжaвa и на нeзaвиcимocт нa cъдeбнaтa влacт.

Днес в определението си КС изтъкна, че Законът за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство е обнародван на 24 септември 2021 г. и е влязъл в сила и затова приема, че отмяната на част от оспорените по настоящото дело разпоредби и измененията, водещи до промяна в смисъла на останалите оспорени разпоредби, водят до отпадане на предмета на делото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук