Конституционният съд: Незаконно е МВР да следи през мобилните оператори болните от коронавирус

0
По време на извънредното положение МВР получи правомощието да изисква проследяване по трафични данни, имейли и разпечатки, за да следи дали поставените под задължителна карантина
По време на извънредното положение МВР получи правомощието да изисква проследяване по трафични данни, имейли и разпечатки, за да следи дали поставените под задължителна карантина Снимка: БГНЕС

Конституционният съд (КС) реши с 10 гласа "за" и с особеното мнение на двама съдии (Анастас Анастасов и Павлина Панова), че МВР следи през трафичните данни от мобилните оператори болните от коронавирус и поставени под задължителна карантина.

През пролетта при първата вълна на коронавируса със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение МВР получи правомощието да изисква проследяване по трафични данни, имейли и разпечатки, за да следи дали поставените под задължителна карантина я спазват и са на адреса, на който са посочили. Тогава сред мотивите да се разреши подобно правомощие бе това, че по този начин ще се ограничи разпространението на заразата от хора, които не спазват карантината.

Тогава обаче имаше и недоволство заради достъпа до данни, а адвокати и правозащитни организации обявиха, че това ограничение е незаконно и сериозно погазва правата на гражданите особено по време на извънредно положение, когато съдилищата също работят извънредно, а за изискваните данни не се дава предварително съдебно разрешение.

От МВР обаче твърдят, че справките се изискват единствено и само за да покажат местоположението на конкретен абонат, чието движение би могло да се засече по клетките на мобилните оператори. Освен това сред аргументите бе и това, че не се следят самите разговори и съдържанието им, а само клетката, през която са изпратени.

Конституционният съд се зае с казуса след като 63 депутати от БСП го сезираха с твърдението, че тези правомощия засягат правото на личен живот на гражданите и тайната на кореспонденцията, тъй като позволяват изключително широк кръг лица да бъдат проследявани. Освен това липсват и ясни ограничения във времето, както и същински съдебен контрол.

Сега Конституционният съд приема, че тези аргументи са основателни и разпоредбата е противоконституционна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари