Конкурс за най-щура снимка „АЗ СНИМАМ КАРНАВАЛА“

0

ТОНИ ДИМИТРОВА И ЖАНА БЕРГЕНДОРФ ГОСТИ НА РУСЕНСКИЯ КАРНАВАЛ

Днес, на официална пресконференция по повод началото на Русенски карнавал беше представена програмата, както и придружаващите я съпътстващи събития.

Сред присъстващите бяха директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, директорът на ОП „Русе арт“ Мариян Савов и председателят на Съюза на българските художници в Русе Валентин Георгиев.

Г-жа Петрова изказа своята благодарност към всички, които са заявили участие в Карнавала. Тя заяви, че тази година интересът е огромен, а изградената добра връзка между организатори и участници спомага за изграждането на ясна концепция за иначе младото събитие. Директорът на „Култура и образование“ поясни, че макар и Община Русе да организира Карнавала само от две години той е утвърдено и чакано мероприятие от русенци.

Г-н Савов представи подробностите около тазгодишното издание на Русенския карнавал, в което ще вземат участие над 800 участници от Полша, Гърция, Румъния и България. Програмата започва още от днес и ще продължи до 20 юни, като събитията ще бъдат разпределени на три сцени: Сцена 1 – пред съдебната палата, Сцена 2 – пред Доходно здание и Сцена 3 – площада пред Общината. Тази година карнавалните шествия ще тръгват от три сборни пункта на 20 юни в 18.30 часа: Лъч 1 – от Държавна опера, Лъч 2 – от РИМ на пл. „Батенберг“ и Лъч 3 – от паметника на „Альоша“.

За първи път в програмата е включен и пленер „Русе – град на свободния дух“ – 2015, който ще се проведе от 16 до 21 юни, с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“. Участниците в пленера са 10 сред които Татяна Антонова, директор на школа по изобразително изкуство в София; Иво Пацов, сътрудник към Културно представителство на Македония в София; Владимира Йорданова, управител на Арт център в Плевен; Лора Янева, художник от Бургас; председатели на Съюза на българските художници в Ботевград и Русе - Володя Казаков и Валентин Георгиев; и русенските художници – Мартин Митев, Стоян Димов, Светлин Топузанов и Горан Памуков. Събитието с участието на десетте творци има за цел стимулиране на културния диалог, презентиране на града и включване на участниците в Русенския карнавал. Всеки ден пленерът ще бъде позициониран на различни места, сред които площад „Свобода“, площад „Батенберг“, крайбрежната зона, Парка на Младежта.   

19 юни, от 18 часа, пред Доходно здание, е организирана карнавална дискотека „Щуротека“, за най-малките, с любимецът на всички деца, русенецът Бате Енчо. От 19 часа, програмата продължава с концерт на Биг Бенд –Русе, отново пред входа на театъра.

На 20 юни, когато на тържествена церемония се предава карнавалния ключ, е планиран концерт от 18 часа на Тони Димитрова и Вокална група „Приста“ – Русе на сцената пред Съдебната палата. От 19 часа е официалното откриване, където кметът на Община Русе ще приветства присъстващите, ще представи краля и кралицата на Карнавала и символично ще предаде ключа на града. Организаторите издадоха кои ще бъдат краля и кралицата на Русенски карнавал 2015. Това ще са миналогодишните победители в конкурса за „Най-атрактивен карнавален костюм“, семейство Петрови.  

След официалната част по различните сцени започват да текат изяви. На сцена 1 (пред Съдебната палата) вечерта, от 19.15 часа започва представянето на читалищни групи от област Русе и училищни групи от община Русе. От 21.30 часа започва концерта на нашумялата млада изпълнителка – Жана Бергендорф, а от 22.15 часа, поради огромния интерес на русенци, неповторимите и атрактивни „Дивинитас“ ще се включат в програмата с огнено шоу. От 22.20 часа ще е официалното награждаване, а от 22.50 часа организаторите са подготвили зрелищна заря, с което Русенският карнавал ще приключи.

На сцена 2 (пред Доходно здание), от 19.15 часа, малчуганите ще имат възможност да се изявят както като индивидуални изпълнители, така и като групи от деца от детските градини в Русе. От 20.45 часа ще се проведат конкурси за „Най-оригинална маска“, „Най-атрактивен карнавален костюм“ и „Най-добре маскирано семейство“.

На сцена 3 (площад „Свобода“) по същото време (19.15 часа) участие в карнавала ще вземат представители на танцови формации и индивидуални изпълнения на ученици от училищата. От 21.15 часа любителите на зумбата ще получат своето гарантирано забавление.

Водещи ще са: сцена 1 – Дачко от „Аламинут“; сцена 2 – Бате Енчо; сцена 3 – Наката също от „Аламинут“.

На 20 юни феновете на фотографията ще могат да участват в конкурс за най-щура снимка „АЗ СНИМАМ КАРНАВАЛА“. Всеки участник или гост на Карнавала ще  може да изпрати своите снимки, направени с телефон или фотоапарат. Единственото необходимо условие е да озаглавите снимката и да изпратите име и координати за обратна връзка: е-мейл или телефонен номер.

Авторите на десетте най-щури и забавни снимки ще получат и парични награди. Снимките ще могат да се изпращат на  е-мейл: [email protected]

Крайният срок за изпращане на фотосите е 24 юни, а на  26 юни ще бъдат обявени и победителите. Всички снимки ще бъдат публикувани във фейсбук страницата на ОП „Русе арт“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари