Конгресна зала и паркинг за 2000 коли в новия център на Велико Търново

0
Инвестиционната програма на общината е 32 милиона лева
Инвестиционната програма на общината е 32 милиона лева

Старт на строителството на нова детска градина със 120 места, превръщане на Старо Търново в още по-привлекателно за туристите с обновяване на 40 улици и площади, нова инфраструктура за западната индустриална зона, за да е по-атрактивна за инвеститорите.

Това са само част от големите проекти, които ще се случат през 2018 г. във Велико Търново, инвестиционната програма на общината е 32,3 милиона лева, пише 24 часа.

“Продължаваме да подобряваме градската среда, да обновяваме улици и тротоари, да облагородяваме кварталите, да модернизираме детските градини, училищата, детските площадки, спорните бази.

За първи път от близо 40 г. насам ще започне строеж на нова детска градина - тя ще е за 120 деца в квартал “Зона В”. С решение на правителството вече са осигурени средствата за строителството, което се очаква да започне през лятото”, обясни кметът Даниел Панов.

В края на м. г. общинският съвет одобри предложението за изкупуване на избрания терен в жилищния комплекс. Предстои провеждането на процедурите за отчуждаване на имота и за избиране на изпълнител. За последно детска градина във Велико Търново е строена през далечната 1981 г.

“Изграждането се налага, тъй като през последните две години населението на Велико Търново се увеличава, а раждаемостта е с рекордни положителни стойности. Има много семейства, които се завърнаха от чужбина. Има и фамилии от съседни градове, които работят в старата столица, а децата им посещават нашите детски градини”, допълни кметът.

В ход е най-голямото обновяване на калдъръмени улици, площади, наблюдателни площадки към Янтра, което ще върне блясъка на Старо Търново

Строителните дейности са по големия проект на общината “Привлекателна и съхранена автентична градска среда в град Велико Търново”, финансиран по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020.

С 11 млн. лв. се ремонтират 36 улици и площадни пространства в старата градска част. Извършват се подмяна и обновяване на уличните настилки, тротоарите, пешеходните алеи, стълбищата, озеленяване, монтаж на енергоспестяващо улично осветление. Автентичният вид на настилките в кв. “Варуша” ще бъде запазен, уверяват от кметството. Финансирането на подмяната на ВиК инфраструктурата бе осигурено допълнително от републиканския бюджет.

Вторият акцент в проекта е поставен върху подобряването на градската среда в други жилищни райони, а фокусът пада върху квартал “Чолаковци” и пешеходната връзка с кв. “Бузлуджа”.

Тази година градът ще има и преобразена индустриална зона

За това се влагат 2 млн. лв. В момента в западния промишлен район работят над 5000 души. За да стане той по-достъпен и привлекателен за нови инвеститори, ще се преасфалтират, а на места ще се изграждат нови улици. Ще има зелени зони, указателни табели, паркова мебел.

Най-амбициозното строителство обаче ще се разгърне върху 187-те дка на старото военно училище в сърцето на Велико Търново. Според техническото задание за нов градски център тук трябва да има обширна пешеходна зона, площад, паркови пространства, офиси, мултифункционална конгресна зала, музеи и подземен паркинг с поне 2000 паркоместа.

“Подобен по мащабите си проект в България досега не е реализиран. В най-скоро време ще обявим международен конкурс за проектиране. Най-добрите класирани концепции ще бъдат представени пред обществото за обсъждане. Предвиждаме реалното строителство да започне през 2019 г.”, каза Даниел Панов.

Процедурата за проектиране се организира по Закона за обществените поръчки. След това информацията ще се публикува в международни сайтове, за да се привлекат архитекти урбанисти от цял свят

За популяризиране на конкурса ще се разчита и на Камарата и Съюза на архитектите. Проектантите ще имат най-малко три месеца, за да подготвят конкурсните си идеи спрямо техническото задание. То пък е базирано на идейните концепции на търновски архитекти, които представиха своите виждания за тази територия.

“Предвиждаме новият градски център да бъде създаден на три етапа. По Оперативна програма “Региони в растеж” имаме средства за изграждане на мултифункционална конгресна зала и инфраструктурата в първата зона”, допълни Панов. Целта е в рамките на новия градски център да се осигурят максимален брой паркоместа. Даниел Панов смята, че те трябва да са поне 2000. Идеята е да се оформят в кухините под бившето военно училище, но проектантите имат свобода да определят спрямо концепцията си дали да са подземни, надземни, или в многоетажна сграда например.

Важен момент в заданието е съотношението между озеленяването и застрояването да е 60 към 40 в полза на зоните за отдих и парковете.

Предвижда се половинкилометрово градско ларго. Идеята е да се направи голям площад с безконфликтен пешеходен трафик. Обширната пешеходна зона ще е през цялата територия с площадки и допълнителни пространства за модерно изкуство. На тях ще се правят изложби, базари, пърформанси и т.н.

“Независимо от устойчивото обществено мнение срещу високите сгради и законовите ограничения тяхното включване в съвременното градоустройствено планиране е търсен подход и решение”, се казва още в параметрите. Според документа новият център дава няколко много интересни възможности за включване на високоетажни акценти, които ще обогатят обемно пространственото решение и ще предложат панорамно възприемане на целия град.

Новият център е разделен на три зони съобразно предназначението на новите и съществуващите сгради. Територията на първата обхваща най-северната част на терена, където вече има две сгради - областната управа и учебният блок на ВТУ. Между двете е предвиден пешеходен площад, както и подходи от Арката на генералите и откъм ул. “Христо Ботев”. На терасовидните терени южно от НАП заданието предвижда изграждането на офиси. Част от тази зона е и теренът на бившето спортно игрище, който ще става парк, спортни площадки и територии за отдих и развлечения.

“Зона Б” е средищно разположена и основната ѝ функция ще е за осигуряване на достъп. Покрай нея е заложено трасе за директна връзка с мост по посока парк “Света гора” и университета откъм жп гарата.

“Зона В” обхваща цялата южна част с контакт към пътния възел. Предвидено е растителността в нея да бъде запазена. В тази зона ще има и по-интензивно застрояване, включително и на височина. Там е планиран и големият конгресен център във Велико Търново, както и нови музеи.

Строят две умни къщи за хора в беда

Кризисен център за хора в беда започва да изгражда с проект за 2,1 млн. лв. общината. Любопитното е, че той ще се разполага в две иновативни къщи, които ще пестят ток и вода. Временните социални жилища ще са оборудвани с различни системи за пречистване и затопляне на водата, за производство на електроенергия чрез соларни панели и модули и др. Капацитетът им ще е общо 30 места, а срокът за изпълнение - 30 месеца

В двете къщи кратковременно ще бъдат настанявани пълнолетни, пострадали от домашно насилие или от трафик на хора, също мъже и жени, останали временно без дом заради бедствие. Осигурената помощ, включително чрез работата на мобилни екипи, както и мерките за подкрепа, ще е с продължителност от три седмици, три или шест месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари