Конфискация на автомобилите при превишена скорост?

0
Солени глоби, отнети книжки и коли - какво може да спре войната по пътищата?
Солени глоби, отнети книжки и коли - какво може да спре войната по пътищата?

Солени глоби, отнети книжки и коли - какво може да спре войната по пътищата?

Драстичен скок на глобите за нарушителите на пътя, поиска вътрешният министър Калин Стоянов след тежката катастрофа в Пловдив, при която загинаха момче и момиче, а други двама са в тежко състояние. Официалните данни пък показват, че въпреки тежките катастрофи, намалят жертвите по пътищата.

"Трябва да се замислим дали трябва да се увеличат глобите, трябва ли да вземем някои примери от близки нам страни. След като се въведе конфискацията на автомобили за алкохол и наркотици има спад с 10-15% на пияните и дрогирани шофьори. В Гърция от март е въведена конфискация на автомобилите при превишена скорост - при над 70 км през съда се конфискува колата, когато е надвишена с 60 км в населено място, тогава също се отнема автомобила. Парите, които се вземат от търговете на калите - 70% отиват на фонда за безопасност на движението, 30% остават за местните структури на "Пътна полиция", което ги стимулира да се стегнат да извършват повече проверки", даде пример членът на Управителния съвет на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Любка Маринова в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Тя допълни, че стационарните камери за скорост в София са крайно недостатъчни - едва две. Призивът ѝ е за повече такива, които да засичат нарушителите и да изместят триногите, които от друга страна заемат и човешки ресурс.

"Да се знаят тези камери, да са на често, да нямат възможност шофьорите да развиват скорости. Ако са изненадващи, рязко се набиват спирачки и може този отзад да го удари. Трябва да има камери и за червен сигнал на светофара, имаше такива в централната градска част на "Тодор Александров" и "Христо Ботев" - там беше по-успокоено движението", добави Маринова.

Зам.-председател на Асоциация за квалификация на автомобилистите в България Петър Вутов призова за безкомпромисни обучение, изпит, контрол.

"При изпита има камери, има и устройство, което задава маршрута, това което ни се показа при първоначалната демонстрация, не е това, което се прави. Устройството е в таблета на изпитващия и само той вижда маршрута, без да може курсистът, нито членът на комисията да го вижда. А в чл. 15 е записано, че трябва автомобилът да бъде оборудван с устройство, което гласово и визуално да дава маршрута", посочи Вутов.

Друга промяна, която от бранша предлагат, е през първите 2 г. младите шофьори да карат с временна книжка: "След 2 г. този водач като отиде да си поднови свидетелството дори и да е направил нарушение ще светне и ще трябва да си изтърпи наказанието".

Любка Маринова предложи изпитите да се провеждат от частни лицензирани от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" фирми, а Автомобилна администрация само да контролира фирмите.

И двамата обърнаха внимание на родителите да не купуват и подаряват на децата си мощни автомобили. А при дъжд и мокри настилки всички шофьори да намалят скоростта и да увеличат дистанцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    5
    Стар шофьор
    За два дена толкова специалисти се появиха,че даже има и за износ.Да се чуди човек защо сме на това дередже.И накрая пак стария казармен принцип-единично нарушение,колективно наказание.Големи глоби,нови ограничения,гърбици,камеридруги уми предложения.А никой не порзсъждава защо все една и съща група хора защитавана от някого и от нещо не признава никакви закони и правила.
  • 7
    4
    да
    По-логично, отколкото че някой преди 1 седмица е пушил трева да му конфискуват колата.
  • 8
    3
    Нарушител
    Майките ви некадърни, ченгеджийски , прости да изпонаеба!
  • 12
    2
    асанчо
    Е на тоя олигофрен от Пловдив, какво ще му конфискувате. Като е отлетял за оня свят, че и невинно дете уби, а още две са в реанимация.На всичкото отгоре и колата чужда. С изготвянето на правилата и законите не се занимават специалисти и мислещи хора, наличните дебили докопали се до ръководните длъжности могат само да повишават глобите, годините за пенсия, да увеличават данъци..... до там им стига капацитета. Помислете дали не трябва да се обърнете към умни хора, които да ви помогнат за създаване на правила, закони, права,наказания....
  • 9
    1
    Пет,р
    Още един идиот който с несъстоятелни приказки иска да си остане на поста да лапа държавна заплата и рушвети.изрод
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари