Конференцията на ДПС се провежда при драконовски мерки за сигурност

0
Почетният председател на ДПС не присъства на форума
Почетният председател на ДПС не присъства на форума Снимка: БТА

Почетният председател на ДПС не присъства на форума

При драконовски мерки за сигурност и щателна проверка от НСО на няколко нива, започна националната конференция на ДПС, единайсета поред. Двамата предложени за съпредседатели на движението - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, бяха посрещнати от 1000 делегати в залата на Интер експо центъра с възгласи "ДПС", пише dir.bg.

Доайенът на ДПС Юнал Лютфи откри форума. За миг Лютфи предизвика оживление в залата, след като в приветствието си при откриването на форума се обърна и към почетния председател на движението Ахмед Доган. Делегати и журналисти започнаха да се оглеждат трескаво къде е той, но от пресцентъра отрекоха да присъства в залата.

Пеевски и Карадайъ пък седнаха един до друг на първия ред, след като до избор на ново ръководство се стигна именно поради подадената оставка от досегашния председател през ноември.

Лютфи изведе пред скоби приноса на Пеевски за партията в речта си, посветена на анализ на политическата обстановка.

"Тук се открои по естествен път фигурата на Делян Пеевски, председател на ПГ, който именно по пътя на компромиса и диалога, успя да обедини участниците в тъй наречената сглобка около идеята за постигане на съгласие около основните национални приоритети", каза Лютфи, а речта му беше прекъсната от аплодисменти.

"Завръщането на ДПС при своите избиратели, защото те са били, те са и ще бъдат фундаментът на Движението за права и свободи", подчерта една от основните цели дългогодишният депутат и член на ръководството на партията.

"Има структури, които със своята пасивна дейност водят до слаби резултати", изтъкна той и добави очаквания от новото ръководство да се справи с тези местни организации, които са "капсулирани".

Снимка: БТА

За първи път отчетният доклад за дейността на партията и приоритетите ѝ не беше прочетен от лидер на ДПС заради това, че Мустафа Карадайъ е в оставка, а лично Доган пое оперативното ръководство до избора на нов. Докладът не е писан само от един представител на ръководството, а е колективно дело. Докладът беше прочетен от евродепутата и вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите за Европа Илхан Кючюк.

"Политически реализъм преди всичко означава да се върнем при хората", се посочва в документа, както и това, че именно движението е този гарант за реализъм. Отправя се предупреждението, че демагогията и популизмът са заплаха за цивилизацията. "Нови партии предлагат като промяна решения на ДПС отпреди 15 и повече години, без да имат усета и експертизата за ориентация в нова среда и политическа ситуация. Това се превръща в практика, която заплашва да отклони политическия живот в България извън контекста на съвременното развитие", предупреждава още ДПС.

Избирането на 49-ото Народно събрание на Република България дава надежда, че политическата криза може да бъде преодоляна. Трудно работещото мнозинство определя като основен приоритет пълноценното участие на България в ЕС и изпълнение на ангажиментите на страната като съюзник в НАТО, се подчертава в доклада.

Силното, политически компетентно, ясно в посланията си и мотивирано участие на ПГ на ДПС в Народното събрание отговаря на волята на суверена и връща центъра на взимане на политически решения в сърцевината на българската демокрация - Народното събрание, прочете още Кючюк.

Движението извежда като свои приоритети преодоляване на демографската криза, енергийна сигурност, провеждането на цялостна реформа в системата на здравеопазването с национална здравна карта и преструктурирането на общинските лечебни заведения в координация с местните власти, нова визия за социалната политика. Сред приоритетите е изготвяне на Стратегия за селските райони в Република България.

Сред външнополитическите цели е запазването на хомогенността на ЕС чрез неговото реформиране, премахването на блокиращото гласуване с единодушие и превръщането му в глобален актьор на международната сцена.

Отношението на ДПС към Република Турция е като към стратегически партньор на ЕС, е друг от външнополитическите акценти в документа.

Гости на форума са политици от от европейското либерално семейство, в което членува ДПС, както и посланиците на Турция, Азербайджан, Мароко, Алжир, ОАЕ и представители на други дипломатически мисии. Тук е и главният мюфтия Мустафа Хаджи.

ГЕРБ изпрати за свои представители Даниел Митов и Теменужка Петкова, тук е и Драгомир Стойнев от БСП. Партньорите на ДПС и ГЕРБ в управлението - ПП-ДБ не изпратиха свои представители на конференцията, но затова пък бившият коалиционен партньор НДСВ беше тук, в лицето на бившия областен управител на София Олимпи Кътев. Бившият военен министър Николай Ненчев също е сред гостите, макар че по време на мандата си във втория кабинет на ГЕРБ беше в непрестанни спорове с политиците на движението. Гост е президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, както и представители на КНСБ.

Снимка: БТА

След дългата серия от приветствия, сред които най-бурно аплодираните бяха тези на Доган и Ердоган, втората част на форума с дискусиите, промяната на устава заради избора на двама лидери на ДПС и самото гласуване, бяха закрити за медиите. Двамата бъдещи съпредседатели се въздържаха от коментари пред журналистите. Мустафа Карадайъ също запази мълчание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Мутрафонофа
    Обичам офчяр с гега 43 санта, да драгира в дирника ми ришлямистки, на Бугарска територия
  • -2
    2
    фенката на путлерчо
    Ей, тъпако1, внимавай, че Дуписету е наша братска партия и я подкрепяме! Да не те привика пка Тьотя Мутрофана и да ти ръга боксовата ръкавица у вмирисаната жопа пак за назидание! Ще те докладвам за тъпотиите, боклук соросоиден!
  • 0
    1
    фена на Путин
    А, защо драконовски ? Защото до един са мафиотска паплач, която се насира за живота си. Всички са грабили, рекетирали и убивали хора индиректно. Свинска мангалска паплач ! Анатема !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари