Комисията за децата отхвърли Истанбулската конвенция

0
Гласът на Георги Марков се оказа решаващ
Гласът на Георги Марков се оказа решаващ Видео: Нова Телевизия

Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта отхвърли Истанбулската конвенция с 10 на 9 гласа, съобщава електронното издание на в.”Сега”.

Решаващ е бил гласа "против" на депутата от ГЕРБ Георги Марков. Ратификацията на спорния документ била подкрепена от останалите народни представители на ГЕРБ, както и от ДПС. Срещу тях били депутатите от "БСП за България", Обединени патриоти и партия "Воля".

Минути по-късно правната комисия прие предложението на БСП за отмяна на разглеждането на документа с 10 на 8 и един въздържал се.

Да отложим разглеждането на точката от дневния ред за Истанбулската конвенция, за да можем, когато пристъпим към обсъждането, да сме сигурни в своя избор”, каза Пенчо Милков от БСП, като посочи, че документът е създал „разделение в обществото, което с всеки следващ ден придобива по-големи измерения”.

Според него мотивите не дават отговори, а преразказват пасажи от конвенцията.

Повече от 3 години съобразяваме, че има такава Конвенция и отражението й в законодателството. Стремили сме се да създадем подходяща правна среда за прилагането й, когато бъде ратифицирана“, заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ преди гласуването.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари