Комисията за детето заседава в Русе

3
Експерти обсъди актуални социални теми и въпроси
Експерти обсъди актуални социални теми и въпроси

Експерти обсъди актуални социални теми и въпроси

В сградата на Община Русе се проведе първото за 2024 година заседание на Комисията за детето. Изготвен бе план за работа през текущата година който включва актуални теми в областта на социалните услуги за деца, образованието, здравните грижи, защита на децата от всякаква форма на злоупотреба, насилие и експлоатация, борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и други.

Заседанието бе открито от заместник-кмета Енчо Енчев, който е и председател на комисията.

Гост на срещата бе Румен Николаев, който представи информация за дейността на инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“, чиито идеен автор е той. Журналистът отправи апел към членовете на комисията за осмисляне на проблема, който става все по-голям и по-сериозен според статистиката. Целта на кампанията, която няма външно финансиране и е изцяло на доброволни начала, е общественото внимание да бъде постоянно привлечено към превенцията и борбата с наркотиците и по този начин да се сведе до минимум употребата на дрога сред подрастващите.

Управителят на Кризисния център за непридружени деца – чужди граждани и деца-бежанци в риск Рейхан Аблеким запозна комисията с особеностите и спецификата в работата със случаи на непридружени деца или разделени от семейството си деца чужденци, намиращи се на територията на община Русе и настанените в Кризисния център, включително деца търсещи и/или получили международна или временна закрила.

Управителят на Дневен център за деца и младежи с увреждания „Мечо Пух“ Мария Йорданова представи презентация с добри практики и разказа за предизвикателствата в тяхната работа.

От Сдружение „РАЛИЗ-БАЛИЗ“ представиха презентация на тема „Социалната услуга като заинтересована страна в процеса на ограничаване риска и последиците от екранната зависимост при децата с увреждания“.

Комисия за детето е създадена съгласно чл. 20 „а“ от Закона за закрила на детето с консултативни и координационни функции, в която участват представители на общинската администрация, Областна дирекция на МВР, РУО, РЗИ, дирекция „Социално подпомагане“, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, както и неправителствените организации с нестопанска цел, които осъществяват дейности по закрила на детето, информират от Община Русе.

Следващото заседание на комисията ще се проведе през месец април.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Кво, кво било?
    Румен Николаев ли? Черничкия ли? Дето се подвизаваше около Бобокови? А преди това дето яде бой от Роберт на цветния пазар. Румен дето изгоря с парите си в ПИБ ли? Ама изгоря здраво.
  • 5
    2
    daskal
    Стига сте толерирали това леке Румен Николаев! Всичко до което се докосне той - е омърсено и осквернено! Наистина ли ви харесва да се занимавате с разни мекерета и помияри?!
  • 3
    1
    Една от многото
    Как ще защитите правата на три деца, изоставени от разведения им баща, на майка им? Разведеният е мнооого близо до Вас, заседаващите умници.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари