Над 20 сигнала за насилие над деца са регистрирани тази година в Русе

0
На редовната Комисия за детето бе отделено и внимание на интеграцията на младежите, навършващи 18 години
На редовната Комисия за детето бе отделено и внимание на интеграцията на младежите, навършващи 18 години Снимка: Община Русе

На редовната Комисия за детето бе отделено и внимание на интеграцията на младежите, навършващи 18 години

22 сигнала за насилие над деца са регистрирани от отдел „Закрила на детето“ от началото на тази година до момента. Това стана ясно на редовната Комисия за детето на Община Русе, чийто председател е зам.-кметът Енчо Енчев. През 2021 г. са били подадени 26 сигнала.

На работната среща бяха обсъдени актуални теми в областта на социалните грижи, психологическата подкрепа на деца и младежи. Разгледани са и координационните механизми за по-добра работа между институциите, вкл. намаляването на проявите, водещи до насилие над деца.

На срещата присъстваха началникът на отдел „Здравни грижи“ Радостина Пейкова, както и представители на социални услуги на територията на община Русе, на Дирекция социално подпомагане, РЗИ, ОД на МВР и Регионалното управление на образованието.

Бисерка Иванова и Мартин Генчев от Дневен център „Русенска асоциация на лица с интелектуални затруднения – БАЛИЗ“ представиха своята услуга „Застъпничество и посредничество“ за деца над 16 г. и визия за нейното развитие. Тя включва оценка на възможностите, интересите и нуждите на младежите, както и техния капацитет за вземане на решения. Голяма част от децата са от аутистичния спектър. Работата с тях представлява предизвикателство за персонала, но и удовлетворение от откриването на нови механизми, чрез които заниманията да дават все по-добри резултати. Представени бяха и начините, с които Дневният център ангажира в своите дейности родителите.

По време на срещата бе отделено и внимание на интеграцията на младежите, навършващи 18 години, и подготовката им за самостоятелен живот извън центровете за настаняване от семеен тип. Единственото място в общината, в което специалисти се грижат за лица без увреждания до завършване на средното им образование, е Центърът за настаняване от семеен тип за деца без увреждания. Основните проблеми са намирането на квартира и работа след излизане от системата. Светла Данева от БЧК – Русе представи пред Комисията ежедневните предизвикателства, пред които са изправени младежите, и начините да ги преодоляват заедно.

Давид Александров от Сдружение „РОД Интернешънъл“ представи инициативата на организацията за закупуване на коледни подаръци на деца в нужда. По негова молба общинското ръководство ще определи потребители на социалните услуги на територията на общината, които ще бъдат зарадвани за празниците.

Комисията за детето е създадена съгласно чл. 20а от Закона за закрила на детето с консултативни и координационни функции. В нея участват представители на общинската администрация, областната дирекция на МВР, Регионалното управление на образованието, Регионалната здравна инспекция, Дирекция социално подпомагане, местната Комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, както и неправителствените организации с нестопанска цел, които осъществяват дейности по закрила на детето.

Следващото заседание на Комисията ще бъде в началото на декември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари