Комисията по досиетата ще обявява агентите на ДС всеки път, когато заемат пост

0
Предложенията на "Демократична България" разпалиха страстите в парламента
Предложенията на "Демократична България" разпалиха страстите в парламента Снимка: БГНЕС

Предложенията на "Демократична България" разпалиха страстите в парламента 

На първо четене парламентът реши, че установените като агенти на бившата Държавна сигурност трябва да бъдат обявявани като такива всеки път, когато подлежат на подобна проверка, а не само веднъж.

Това стана по предложение на групата на "Демократична България", което не беше подкрепено само от БСП и от партия "Възраждане", информира БНР.

Предложенията на "Демократична България" разпалиха страстите в парламента с настояването да се направи публична цялата налична информация относно това в коя сфера на обществения живот са били ангажирани проверяваните лица от Комисията по досиетата за принадлежност към службите.

Депутатът Атанас Славов: "Всеки път, когато едно лице е кандидат за заемане на публична длъжност и има информация за неговата принадлежност към службите, неговата принадлежност да бъде обявена".

БСП не подкрепи предложението.

Георги Свиленски призова: "Да си намерите друг крайъгълен камък. 30 години този крайъгълен камък много се заобли и тези зависимости едва ли интересуват вече българското общество".

Цончо Ганев от партия "Възраждане" добави, че промяната ще очерни много хора: "Които са били част от разузнавателния екип на България, защото вие ги приравнявате тях с доносниците, които са доносничили, че някой е разказал мръсен виц за Тодор Живков, например".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че знанието на обществото за сътрудниците на службите на Държавна сигурност е важно: "Защо българските граждани сами да се ровят и да търсят аджеба, дали някой е обявяван или не е обявяван в годините, след като Комисията може да напомня кой е бил обявяван и кой не е бил обявяван".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари