Буяр Османи: Гражданите на РСМ са принудени да кандидатстват за български паспорти

1
Динамиката в българската политика е толкова несигурна, че не се знае какво ще ни донесе утрешният ден, отбеляза министърът на външните работи на Северна Македония
Динамиката в българската политика е толкова несигурна, че не се знае какво ще ни донесе утрешният ден, отбеляза министърът на външните работи на Северна Македония Снимка: Buyar Osmani / Facebook

Динамиката в българската политика е толкова несигурна, че не се знае какво ще ни донесе утрешният ден, отбеляза министърът на външните работи на Северна Македония

"Динамиката в българската политика е толкова несигурна, че не се знае какво ще ни донесе утрешният ден. Сигурен съм, че България ще продължи да формулира нови искания. Но за мен е важно какво е в дневния ред на ЕС, нищо друго”.

Това казва в интервю за „Франкфуртер алгемайне цайтунг” министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, информират медиите в Република Северна Македония, цитирани от БТА.

Думите на Османи са в отговор на въпрос дали има гаранции, че България няма да предявява нови искания след евентуалното приемане на конституционните промени в страната.

Постигнахме компромис с България, план за действие за малцинствата. Искаме да изместим темата от историческите интерпретации и проблемите на идентичността към правата на човека и малцинствата, защото това е, в което сме добри. Казвам го като човек, който не е от най-голямата етническа група в страната. Северна Македония изгради уникален модел на функционална мултиетническа демокрация противно на всички скептици, които смятаха, че това не е възможно на Балканите“, казва в интервюто Османи, цитиран от Дойче веле.

Според министъра на външните работи социологическите проучвания, които показват, че голямото мнозинство от гражданите са против промените в конституцията са анализирано погрешно.

„Гражданите отхвърлят вмъкването на идентично-политически конфликти в процеса на разширяване на ЕС, но с предстоящите конституционни промени няма такава опасност, напротив“, казва Османи и добавя, че те „ще укрепят и разширят мултиетническата демокрация" в страната.

Османи казва, че е наясно с опасността някои кръгове в България да се опитат да злоупотребят с положението на над 80 хиляди (според изданието) граждани на Северна Македония, които притежават български паспорти.

Знам, че зад исканията за права на малцинствата стоят нечестни намерения. Но за мен по-голямата заплаха е, че докато нашите граждани не са част от ЕС, те ще бъдат принудени да кандидатстват за български паспорти по социални и икономически причини“, казва в интервюто Османи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    ха,
    че нали само 3800 се бяха писали българи га ги броихте бре,Османи?!? Кви 80 000 с български паспорти, демек българи?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари