Комисар Николай Николов: Още следващата година ще получаваме известие по телефона за влошаване на времето

1
Системата ще следи не хора, а телефонни клетки
Системата ще следи не хора, а телефонни клетки Снимка: Кадър от БНТ

Системата ще следи не хора, а телефонни клетки

Много европейски държави вече се опитват да противодействат срещу като помагат на хората с ранна система за известяване. Такава, която може да предупреди хората, че могат да очакват бедствие или много опасни климатични условия.

Кога най-сетне в България ще има такава система за ранно известяване?

От две години се работи по тази система. Имаме вече такива локални системи, по някои реки има платформи, които известяват кога може да се очаква опасна приливна вълна, но те не са синхронизирани и не работят като една обща централизирана система. Системите по реките Марица, Тунджа, Арда, Върбица известяват, когато се изпускат язовирите с цел предотвратяване на щети от наводнения.

Сирените няма да останат в миналото. Но в бъдещето, още следващата година, държавата обещава гражданите да получават известие и по телефона.

"Например рязко влошаване на времето - става много студено, очакват се заледявания и там, където е територията, на която се намира гражданинът, която евентуално ще бъде засегната. Той следва да получи съобщение: "Внимание, очаква се влошаване на времето. Температурите ще бъдат много ниски, направете това и това. Приберете се на топло вкъщи или на защитено място", обясни директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, предава БНТ.

"Най-общо казано не е "Биг брадър", в никакъв случай няма да следи човек, по-скоро ще следи наличие на телефонни апарати без да знаем чий е този апарат", уточни Николов.

Системата ще следи не хора, а телефонни клетки.

"Ако носите апарата на вашата сестра и вие имате друг, ще получите и на двата апарата - "внимавайте, очаква се опасно време или пък наводнение, моля направете еди-какво си". Ние няма да даваме указания, които са задължителни за изпълнения. по-скоро това ще бъдат препоръки. "Моля, скрийте се, очаква се мощна буря, мълнии и силни градушки, скрийте се на подходящо място, не бъдете на открито, особено под дървета". Заедно с МОСВ контролираме нивата на язовири, на дерета , на реки, и ако има рязко покачване на нивата можем ад предупредим. например долното течение на места е известно с това, че често предизвиква наводнения. това можем да го прогнозираме и да предупредим хората по поречието. овчарите, ако има такива да изведат животните, да защитим техния живот, ако има хора в заливаемата зона да се изведат", обясни ком. Николов.

Известия ще се получават не само за капризите на времето.

"С агенцията за ядрено регулиране следим радиационната обстановка и при влошаване също можем да предупредим", каза той.

Предупреждения за земетресения обаче няма как да има, защото те не са предвидими.

"Все още в света няма институция, която може да прогнозира земетресение", коментира гл. комисар Николов.

Въпреки че вчера приложение на Гугъл да успя предупреди някои русенци за земетресението във Вранча. И тук идва въпросът как такова приложение успява вече да действа в у нас, а държавната система след две години работа все още не е готова.

"Тези съобщения, които са получени в Русе, са от Google Earth, тя е автоматична и реагира автоматично. Ние не говорим за такава система - тя има своите минуси. Някой път може да даде лъжлив сигнал", обясни директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

А държавната система за ранно известяване не е завършена, защото през последните две години е минавала процедури за обществени поръчки и други административни процеси. Следващата година по това време обаче вече трябва да е факт.

БНТ: а гражданинът просто трябва да има мобилен телефон?

Гл. комисар Николай Николов: "И да вярва повече на институциите"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    бря
    6.50 часа. На телефона получих съобщение за земетресение по 5 цяло и нещо. Бря, сърцето ми се разтупа, пулсът скочи до небесата. Скочих от леглото. Всичко беше мирно и тихо. Хукнах из стаите. Нищо не мърдаше. По едно време леглото скръцна няколко пъти. Оказва се, че съобщението е изпреварило разпостранението на сеизмичните вълни, защото Русе е на около 200 км от епицентъра.
  • 3
    4
    До 1
    Умува как да се опъне на Руснаците ..
  • -2
    3
    Абе
    Оти не ви еба путката майна, дето ми пълните телефона със СПАМ!
  • 3
    2
    123
    Уау, колко високо технологично !!! Започваме да се превръщаме в нещо като силиконова долина, само че каменна. Дяламе камъни вместо технологии. Ако този малоумник на снимката знае как да си дефрагментира хард диска през уиндоуса ще се гръмна на публично място.
  • -2
    1
    Арто
    Преди повече от месец бяха проведени избори в България! Мина много време, а досега трябваше Румен Радев да е раздал поне и втория мандат! Какво чака?! Чака още инструкции от американците?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари