Комитски събор в Червена вода

9
ВМРО почете подвига на Червеноводската чета от 1875 година
ВМРО почете подвига на Червеноводската чета от 1875 година Снимка: БТА

ВМРО почете подвига на Червеноводската чета от 1875 година

"ВМРО-Българско национално движение" организира за шести път "Комитски събор" в русенското село Червена вода, с който почете подвига на Червеноводската чета от 1875 година, предава БТА.

Началото бе поставено с панихида в памет на загиналите герои и молебен за здраве. Организирано бе и шествие до паметника на Тома Кърджиев, където бяха положени венци и цветя.

Програмата на събора включва експозиция на исторически оръжия, пресъздаване на обичаи във възрожденска къща, конкурс за изпълнение на песни за комити, дефиле на носии и комитски облекла, състезание по надстрелване и концерт.

"Ще продължаваме да следваме заветите на нашите предци и да бъдем последователни в битката си за българщината. За нас България е над всичко и ние никога няма да я предадем", каза Галин Григоров - водач на листата с кандидат-депутати на партията в Русенско. Съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов заяви, че една от основните задачи на ВМРО е да буди българския дух, като с днешния събор за пореден път реализира тази си мисия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    11
    Playback
    А къде е Па-Па мазната баничка, не му виждаме тумбака наедрял, да не забременял от БСП апапите щото голяма любов върти с тях.
  • 8
    10
    Vesii
    Първоначално ВМОРО се създава, за да бъде освободена Македония от османската власт.Тогава са членували видни българи като Гоце Делчев, Яне Сандански, Тодор Александров.Хора, които са били действително революционери и будители.А това вашето си е чиста гавра с името на някогашната организация.И кажете къде изчезнаха парите на Ванче Михайлов, които бяха дарени на България, а не на лъжепатриоти и видни крадци като вас!!!
  • 11
    9
    Хъш
    Тия воеводи много охранени ми се виждат,май добре си похапват от държавната баница
  • 11
    8
    Политика по български.
    Историята на Червеноводската чета: 20-сетина въоръжени български мъже, поскитали известно време гладни из горите между Червена вода, Табачка и Широково. Нищо значително не са осъществили. Войводата бил предаден и заловен, когато намерил сгода за бягство, успял да гръмне двама низами, другите османлии го посекли. Преследват ги заптиетата, следват ги предатели отвсякъде. Никой от никъде не ги подпомага, населението българско страхливо се е изпокрило. Част от четниците са избити, останалите живи, кой където им видят очите. Сега, след събитията от 1875 г., съвременниците ги тачат, казват за тях, че тогава под кървавия турски ятаган повдигнали били духа. На кого?
  • 15
    7
    русенец
    Истинското ВМРО е основано през 1919-та година. Какво общо има със събития от 1875? Случайно да имат нещо общо и с битката при Клокотница или с основаването на България? Хайде да престанете с ченгеджийски номера, тъпи са!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари