Комбинацията от противозачатъчни и болкоуспокояващи хапчета увеличава риска от тромбоза

0
Кръвният съсирек може да се образува в краката или белите дробове
Кръвният съсирек може да се образува в краката или белите дробове

Изследователите са анализирали медицинските досиета на 2 милиона жени

Проучване установи, че рискът от образуване на тромби сред жените, които са на противозачатъчни, се увеличава допълнително през седмиците, когато тези жени също са употребявали нестероидни противовъзпалителни лекарства, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

Експертите установиха вече известния факт, че жените, които са употребявали противозачатъчни хапчета или други контрацептиви, съдържащи естроген, са изложени на повишен риск от развитие на кръвен съсирек в краката или белите дробове. Но изследователите сега откриха също, че рискът от образуване на тромби се увеличава допълнително през седмиците, когато тези жени употребяват и нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС). Сред този вид лекарства са болкоуспокояващи като ибупрофен и напроксен.

Изследователите анализираха медицинските досиета на 2 милиона жени на възраст от 15 до 49 години, които са живели в Дания между 1996 и 2017 г. През този период малко над 8700 от тях са развили за първи път венозен тромбоемболизъм – кръвен съсирек във вена на крака или в белите дробове.

Проучването установи, че употребата само на НСПВС е свързана с повишен риск от образуване на тромби в сравнение с периодите, в които жените не са употребявали болкоуспокояващите. По същия начин този риск е повишен сред жените, които употребяват само противозачатъчни с естроген. Но рискът от кръвни съсиреци е най-висок, когато двете се употребяват едновременно.

Интересното е, че рискът при едновременната употреба е по-голям от сбора на рисковете при индивидуална употреба“, каза ръководителят на изследването д-р Амани Меаиди – изследовател от Датското общество за рака в Копенхаген.

Учените изчислиха, че около 4 от 100 000 жени развиват тромби в рамките на една седмица при употреба на НСПВС. Приблизително 2 на 100 000 жени пък развиват съсирек за една седмица при употребата на „високорискови“ контрацептиви. Това включва лепенки и пръстени с естроген или прогестин, както и хапчета с високи дози естроген.

Когато обаче жените използват както високорискови контрацептиви, така и НСПВС едновременно, приблизително 23 от общо 100 000 получават кръвен съсирек за една седмица.

Нестероидните противовъзпалителни лекарства са по-ниско рискови сред жените, използващи контрацептиви със „средно ниво на риск“: Приблизително 11 от 100 000 жени развиват тромб в рамките на една седмица при употребата на НСПВС.

Не изглежда болкоуспокояващите да оказват ефект върху риска от образуване на кръвни съсиреци при жените, които са на нискорискови контрацептиви, сред които са хапчетата, съдържащи само прогестин и вътрематочните спирали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари