Комбайни и трактори на изходите на Русе

0
Земеделците се заканиха , че ще излязат на реален протест със затваряне на пътища, магистрали и граници
Земеделците се заканиха , че ще излязат на реален протест със затваряне на пътища, магистрали и граници Видео: БГНЕС

Комбайни и трактори зареждаха гориво тази сутрин на трите изхода на Русе - за София, Варна и Силистра. Така русенските земеделци се включиха в националното демонстративно зареждане по бензиностанциите, с което искат да изразят несъгласието си с наредбата за монтиране на нивомери и фискални устройства.

"Едвам удържахме колегите, които искаха да дойдат. В Русе има регистрирани 460 комбайна, 2600 трактора и всички тези машини от 1 септември трябва да зареждат на бензиностанции по силата на наредба Н 18", заяви председателят на регионалния съюз "Дунавско зърно" Красимир Вълев.

Според земеделците изискването за монтиране на нивомери и фискални устройства, чиито цени са между 18 000 и 25 000 лв., е свързано със сериозни финансови интереси.

"Колегите от Пловдив са направили едно изчисление, че като умножиш броя на регистрираните от нас съдове, които ние доброволно сме регистрирали, по цената на тия фискални устройства, става дума за един бизнес от порядъка на 180 до 200 млн.лв. В наредбата е ясно разписано, че се признават само три модела фискални устройства, от общо 70-80, които съществуват в интернет", коментира още Вълев.

Ако трябва да зареждат на бензиностанции, извънгабаритните техники като комбайните трябва да вземат специално разрешение за движението по републиканските пътища. Цената му варира между 70 и 210 лв. според бързината за издаване. А машините трябва да зареждат всеки ден.

Ако не се отмени действието на Закона за ДДС или наредбата, земеделците ще излязат на реален протест със затваряне на пътища, магистрали и граници, заяви Вълев.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари