Колко време сме заразни с COVID-19?

2
10 дни от появата на първите симптоми не би трябвало да сме заразни
10 дни от появата на първите симптоми не би трябвало да сме заразни

Много хора си задават въпроса кога биха могли да се върнат към нормалните си социални контакти, ако са прекарали коронавирус. Генерално правилото е следното:

10 дни от появата на първите симптоми не би трябвало да сме заразни

Но трябва да са минали и поне 24 часа без температура и без използване на лекарства за намаляване на температурата, пише Mila.bg.
Също така е важно и другите симптоми на COVID-19 да се подобряват. Само загубата на вкус и обоняние може да продължи седмици или месеци след възстановяване и не е необходимо тя да забавя края на изолацията.

Имайте предвид, че тези препоръки не се отнасят за лица с тежък COVID-19 или със силно отслабена имунна система. Тези хора трябва да следват указанията на лекуващия лекар. Но обичайно е добре да бъдат изолирани 20 дни.

Ако сте изкарали COVID-19 без симптоми

Ако продължавате да нямате симптоми, учените предполагат, че не сте заразни 10 дни след положителния ви тест.

За всеки, който е бил около човек с COVID-19

Всеки, който е имал близък контакт с някой с COVID-19, е добре да остане вкъщи 14 дни след последната си среща с това лице.
Ако обаче сте изкарали COVID-19 през предходните 3 месеца и нямате никаква симптоматика през първите 3-4 дни от контакта, може да не се изолирате.

За съжаление има данни за реинфекция с този вирус, затова е добре да се пазим и да пазим другите независимо от обстоятелствата. Носете маска на закрити пространства, спазвайте дистанция навсякъде – в офиса, на спирката, в магазина, и се грижете за организма си със здравословна и силна храна, а за психиката си – с разходки, повечко време на слънце, хубави емоции и вяра, че ще преодолеем това препятствие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари