Колко струва зелето в Русе?

41
Има различни рецепти за кисело зеле, но най-тънкият момент си остава изборът на подходящия сорт
Има различни рецепти за кисело зеле, но най-тънкият момент си остава изборът на подходящия сорт Снимка: Русе Медия

Има различни рецепти за кисело зеле, но най-тънкият момент си остава изборът на подходящия сорт

Със захлаждането темата с приготвянето на кисело зеле за зимата отново е на дневен ред, пише Русе Медиа. Наблюдава се оживление на зеленчуковите борси, където основният продукт, който се търси, е зелето. Доставките са главно от Сливо поле и Цар Самуил, като интересът на купувачите е към сорта кьосе.

Цената му към момента е в рамките на 0.80-1 лв./кг, а отделно чувалът се таксува по 1 лв. За киселото зеле са необходими още кочан царевица, който се предлага за 1 лв./бр., и хрян, който се търгува по 2 лв./бр. Към тях се прибавят глава лук, лъжица чубрица и морска сол.

Всеки приготвя киселото зеле по своя рецепта. При повечето морската сол се слага в зависимост от използваното количество вода при заливането на зелките - средно 1 кг морска сол за 40 л вода. За да се получи добро и едновременно втасване, е необходимо да се махне кочанът на зелката и мястото да се напълни с морска сол. Така подготвени, зелките се нареждат в бидона и се заливат с вода, като морската сол се разтваря постепенно и се поема от цялата зелка.

Каквато и да е точната рецепта, най-тънкият момент си остава изборът на подходящото зеле. За съжаление като кьосе се предлагат и зелки, които не са с качествата на дадения сорт. Зелката трябва да не е стегната и компактна, а по-лека и по „пухкава“, което дава възможност на солта, чубрицата и хряна да придадат своя аромат и той да проникне вътре в зелката. При компактната зелка е под въпрос започването на самия ферментационен процес и втасването като цяло.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Комшийка на кметЪ
    В Нисово, зелиту е безплатно. Береш го от градината. Ако имаш късмет, ще видиш и на ето я кметъцата, с насапунисаната сисата.
  • 6
    2
    Мецана
    ,Аз на децата правя и слагам по 300 гр. на 10 л.
  • 10
    1
    Бат Роско
    Пишете глупости. Първо зелето Кьосе което се слага за кисело трябва да е твърдо на пипане. То омеква когато му се сложи саламура. А самата саламура трябва да е 400 грама на 10 литра вода.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари