Колко струва един абитуриентски бал в година на инфлация?

0
Експертите предупреждават  - колкото и важно събитие да е, абитуриентската вечер не бива да ни отклонява от разумните решения
Експертите предупреждават - колкото и важно събитие да е, абитуриентската вечер не бива да ни отклонява от разумните решения Снимка: bTV

Над 46 000 са абитуриентите тази година. Колко ще струва балът в период на нарастваща инфлация?

Проверка на bTV показва, че средната цена на куверт в ресторант е 150 лв. Между 250 и 750 лв. е роклята за момичетата. Цените на мъжките костюми са между 350 и 500.

Увеличение има при грима, с между 10 и 20 лв. повече спрямо миналата година.

След броени дни Лора ще бъде на абитуриентския си бал. Решава да поеме част от разходите, тъй като съчетава училището с работа.

"Разговарях с нашите, че изявявам желание да си купя обувките и аксесоарите за бала най-вече", споделя момичето.

Един от най-вълнуващите моменти е бил изборът на рокля. Първата е поръчана от Украйна, но не е доставена заради избухналата война. Затова се налага да се спре на втори вариант.

"Тези събития, които се случват там, са много сериозни, и няма как да направят нещо по въпроса толкова бързо да пристигне." 

Според нея цялата подготовка за бала излиза скъпо. Тази година и цената на професионалния грим е по-висока.

"Всичко се повишава и ние съответно трябва също да вдигнем цените, колкото и да не ни се иска", отбелязва и професионалният гримьор Нина Ванкова.

Въпреки инфлацията обаче, цените на кувертите се запазват същите като миналата година.

"Предпочетохме тази година да не вдигаме цените. За да може хората да имат време да реагират на ситуацията, в която се намират в момента", обяснява Орлина Динева, мениджър на хотел.

Експертите предупреждават  - колкото и важно събитие да е, абитуриентската вечер не бива да ни отклонява от разумните решения.

"Във време на инфлация е много препоръчително тези решения, които се правят от домакинствата, да са по-ефективни", смята икономистът Димитър Събев.

Разходите за абитуриентския бал могат да бъдат направени с дългосрочна перспектива - например да си купим рокля или костюм, които да носим и след това.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари